Política

El recompte de morts a Haití preveu arribar a 200.000

El general americà que coordina el pla d’ajuda eleva el balanç de víctimes, mentre que el  pillatge continua i l’ONU reclama més soldats i policies per repartir material

La crònica amb els pitjors adjectius sobre la tragèdia que des de dimarts passat colpeja la nació més pobra d’Amèrica encara no s’ha escrit. Els primers balanços de víctimes del terratrèmol van rebentar ahir amb una nova previsió feta pel general nord-americà Ken Keen, responsable de coordinar l’ajuda del seu país a Haití, que va apuntar als 200.000 morts, xifra que s’acosta al quart de milió de víctimes del gran tsunami del dia de Sant Esteve del 2006 en diversos països de l’Índic.

De moment ja s’han enterrat 72.000 cossos, segons va reconèixer ahir el primer ministre haitià, Jean Max Bellerive. El cap de l’executiu va explicar que el gran problema és fer arribar l’ajuda als llocs on es necessita a causa de la gran devastació. “Jo equiparo el terratrèmol a una setmana d’incessants bombardejos sobre la població; fins i tot els gossos van deixar de bordar durant tres dies”, va dir.

Des de l’ONU s’insisteix que és la “crisi humanitària més greu en dècades”. Aquesta gran preocupació va quedar reflectida en la intervenció del secretari general del primer organisme internacional, Ban Ki-moon, davant el Consell de Seguretat, on va demanar que s’ampliï en 3.500 el nombre de cascos blaus desplegats a Haití en missió humanitària; seran 1.500 policies i 2.000 soldats que s’afegiran als 9.000 que ja hi ha desplegats.

Tots aquests efectius hauran de contribuir a millorar les vies de distribució de l’ajuda internacional, ara per ara molt precàries, i a garantir uns mínims de seguretat. El dèficit de policies i la dificultat de patrullar per uns carrers impracticables a causa de la runa dels edificis, ha obert molts espais d’impunitat, ha disparat la delinqüència i la inseguretat fins a nivells difícils d’imaginar.

L’enviat especial de l’agència AFP al cor de la tragèdia descrivia ahir el centre comercial de Port-au-Prince com un barri entregat completament al pillatge. La situació és tan precària que fins i tot una unitat de bombers espanyola va haver de deixar de treballar en una casa en ruïnes on buscaven un supervivent per l’amenaça real d’un grup de saquejadors que els volien robar. Només els primers marines desplegats imposen una certa seguretat.

El desgovern absolut fa témer que les bandes organitzades de delinqüents que campen tranquil·lament facin dels nens indefensos les seves víctimes predilectes. En aquest sentit, el comitè de drets de l’infant de l’ONU va alertar ahir del risc real que molts d’aquests menors siguin segrestats sota la cobertura de falses adopcions. L’ONU va demanar “mesures urgents i efectives per protegir els nens de tot tipus de violència”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.