Política

Frenètic compte enrere

La cursa cap a la Casa Blanca

El demòcrata Barack Obama i el republicà John McCain van aprofitar l’últim cap de setmana abans de les eleccions presidencials de demà per mobilitzar l’electorat, garantir una elevada participació a les urnes i intentar obtenir el vot dels indecisos.

En un frenètic compte enrere, McCain va passar el dia d’ahir fent campanya a Pennsilvània, l’únic Estat demòcrata que espera arrabassar a Obama, i a Virgínia, un Estat que normalment vota republicà però que es podria decantar cap al seu rival.

Tot i que l’aspirant republicà ha retallat la distància a les enquestes, el seu rival arriba com a favorit a la recta final i, cosa que és més important, gaudeix d’avantatges als Estats clau on es decidiran les eleccions. McCain, en canvi, és dubte en una dotzena dels Estats que va guanyar Bush, els mateixos on Obama fa campanya durant aquest tram final. A Colorado, Nevada, Virgínia, Florida i Ohio el líder demòcrata encapçala la intenció de vot, tot i que en els dos últims la cursa és ajustada. Cap republicà ha estat escollit president sense guanyar a Ohio, on Obama va centrar ahir esforços. Els sondejos apunten que el demòcrata sobrepassarà els 270 vots electorals que es necessiten per obtenir la presidència i es pot permetre el luxe de competir amb el seu rival en Estats tradicionalment republicans com Arizona, d’on és senador McCain. Però tot i tenir “el vent a favor”, Obama va alertar de l’excés de confiança. “No cregueu ni per un segon que les eleccions estan guanyades”, va dir.

També va tornar a equiparar el seu rival amb l’actual president nord-americà, i per fer-ho va utilitzar el suport que el vicepresident, Dick Cheney, ha donat a McCain. “Aquest suport no ha estat fàcil. El senador McCain ha hagut de votar amb George W. Bush el 90% de vegades”, va dir Obama.

Evitar Bush
McCain, mentrestant, intenta retenir els Estats on va guanyar Bush, però ha evitat fer campanya amb el president nord-americà, pels seus baixos índexs de popularitat. El candidat republicà va tornar ahir a fer ús dels atacs personals. “Ell [Obama] va dir que la seva victòria a les primàries provava la seva fe en Amèrica. El meu país mai ha hagut de provar-me res. Sempre he tingut fe en Amèrica”, va afirmar McCain.

El senador per Arizona, malgrat el que diguin tots els sondejos nord-americans, continua venent la victòria. “Podem guanyar i guanyarem”, va exposar. El seu equip de campanya es refia d’enquestes internes que diuen que la cursa està més ajustada del que sembla a priori.

Porta a porta
A 24 hores de les eleccions, els voluntaris de totes dues campanyes treballen a gran ritme fent trucades i visites porta a porta per convèncer els indecisos, que es calcula que representen entre un 8% i un 14% de l’electorat. Tots dos candidats han posat l’èmfasi en la participació. “Aneu a votar ara mateix”, va demanar Obama. Fins i tot el president Bush va demanar als nord-americans que demà surtin a votar. I, atès l’entusiasme que ha despertat el vot anticipat, els analistes ja diuen que aquestes podrien ser les eleccions amb més participació des de les celebrades el 1960.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.