Política

El PSC i Saura desmenteixen que la Generalitat i el govern espanyol pressionin el TC per l'Estatut

Zaragoza i el conseller d'Interior adverteixen a Puigcercós que "ningú" pot pressionar els jutges i que els executius només poden "defensar públicament" les seves posiciosn

El secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, ha recordat aquest divendres al president d'ERC, Joan Puigcercós, que el Tribunal Constitucional (TC) és un "tribunal independent" que no admet pressions. En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Zaragoza ha replicat a Puigcercós, que va afirmar que la Generalitat i el president Montilla pressionen el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè condicioni la sentència del TC sobre l'Estatut.

Zaragoza ha assegurat que Zapatero no té incidència sobre els magistrats de l'alt tribunal: "el ciutadà a vegades pensa que el president mana sobre tothom i que agafa un telèfon, truca a un jutge i aquest obeeix. Això no existeix".

Puigcercós va restar tota independència al TC perquè els seus membres són escollits per parlaments i a proposta del govern espanyol. A més, va afegir que també es pressiona per part del PP. El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, va respondre ahir mateix a Puigcercós: va dir que no li constaven aquestes pressions. Per Saura, no és "correcte" que es pressioni l'alt tribunal, que ha recordat que és "jurídicament independent de l'executiu" i que "no pot estar sotmès a pressions". Segons el conseller, l'única pressió que es pot fer des de la classe política passa per defensar públicament la constitucionalitat del text.

Però Zaragoza ha fet un pas més i nega les pressions relatades per Puigcercós. "Estem convençuts que l'Estatut és plenament constitucional", ha assegurat Zaragoza, "per això el vam votar aquí i a Madrid". El dirigent socialista ha dit que "l'únic" que estan fent els dos governs és "defensar les seves posicions", però és el Constitucional qui "ha de prendre les seves decisions".

Segons el dirigent socialista, el PSC "respecta" la justícia i és "impossible pressionar els tribunals". Zaragoza està convençut que "cap tribunal de justícia es deixa pressionar per ningú", tot i que els governs "defensen amb arguments les seves posicions i la convicció que l'Estatut és constitucional". En aquest sentit, ha recordat que el president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat públicament la constitucionalitat del text i que "la seva veu s'ha sentit ferma, segura i prudent" tant a Catalunya com a Madrid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.