Política

El PE rebutja una acció militar contra l'Iran però exigeix "transparència" sobre el seu programa atòmic

El Parlament Europeu ha aprovat una resolució en la qual rebutja la possibilitat d'una acció militar contra l'Iran per la seva negativa a deixar d'enriquir urani, tal com li exigeixen diverses resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU. Tot i així, els eurodiputats reclamen a l'executiu de Teheran "transparència" sobre el programa nuclear que desenvolupa actualment.

El text, aprovat pels vots a favor de 561 eurodiputats, 52 en contra i 44 abstencions, subratlla que és possible trobar una solució diplomàtica al contenciós iranià, i els eurodiputats remarquen que no hauria de plantejar-se la possibilitat d'impulsar una acció militar contra l'Iran. A més, demana a Washington participar en les negociacions amb l'Iran per convèncer la República Islàmica que ha de complir amb les exigències de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) i respondre a qüestions pendents no aclarides del seu programa.
Després de destacar els eurodiputats la preocupació que suposen per a Europa i la comunitat internacional els riscos de proliferació nuclear del programa atòmic iranià, han lamentat que l'Iran no hagi complert la seva obligació de suspendre les activitats de recuperació i enriquiment de materials nuclears, fonamentalment urani.

L'Eurocambra insta l'executiu de Teheran a suspendre-les, a més de restablir la transparència del seu programa nuclear "donant respostes clares, completes i versemblants" a l'AIEA i iniciar com més aviat millor una nova ronda de negociacions relatives a l'ús futur del seu programa atòmic perquè Iran garanteixi que abandona "el possible ús militar del programa nuclear de manera versemblant i controlable".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.