Política

Mussaví no cedeix

Desenes de milers d’opositors iranians tornen a protestar a Teheran i altres ciutats contra el frau electoral. El candidat moderat convoca per avui una manifestació de dol per les víctimes dels aldarulls

L’oposició iraniana no atura la lluita pel canvi. Tot i que el president Mahmud Ahmadinejad va menysprear la força de les protestes titllant-les de “reaccions apassionades després d’un partit de futbol”, la revolta s’ha estès i ja no és només Teheran la ciutat on els carrers s’han omplert de seguidors del candidat moderat Mir-Hossein Mussaví. Isfahan, Tabriz i Erash són algunes de les ciutats on s’han produit aldarulls greus que no han tingut ressò per l’absència de mitjans de comunicació estrangers.

Desenes de milers de persones –més d’un milió, segons els organitzadors de la marxa– van concentrar-se ahir a la plaça Hafte Tir de Teheran i van recórrer de forma pacífica el centre de la capital. Malgrat les crides del líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei, a Mussaví perquè canalitzi les seves demandes a través de la comissió electoral i els òrgans legals, Mussaví va convocar una altra manifestació per avui. El líder opositor va demanar als seus seguidors que vagin a la protesta “vestits de negre en senyal de dol” pels morts que s’ha cobrat aquesta greu crisi –almenys set– i pel frau electoral.

Internet, crucial

“Volem una manifestació pacífica per protestar per aquesta elecció insana i per aconseguir el nostre objectiu d’anul·lar els comicis”, deia Mussaví en un comunicat penjat a la seva web. “Hi haurà unes noves eleccions presidencials que no repetiran el frau vergonyós de les anteriors”, afegia.

Una participant en la marxa d’ahir va dir a l’AVUI que els manifestants “tenen intenció de concentrar-se aquesta tarda davant la seu de l’ONU a Teheran”, al nord de la ciutat.

Els seguidors de Mussaví s’han informat entre ells de les convocatòries de viva veu i per internet, que s’ha tornat una arma necessària per a l’oposició després que el govern iranià prohibís dimarts que els periodistes estrangers cobrissin les manifestacions.

Però el règim també ha fet la guerra per la xarxa. Com cada dia des de dilluns passat, els mòbils iranians i estrangers es van quedar muts i la majoria de connexions a internet van deixar de funcionar sobre les 5 de la tarda, l’hora de la protesta de l’oposició. Pàgines com Twitter i Facebook han estat fonamentals perquè els iranians poguessin enviar al món imatges de les protestes, tot i que Facebook també va ser bloquejada. Els Guardians de la Revolució, una força militar d’elit fidel a Khamenei, anunciava ahir que prendrà accions contra “les webs de notícies que encoratgin els disturbis públics” recolzades pels “interessos del Canadà, els EUA i la Gran Bretanya”.

Arrestos indiscriminats
La repressió dels opositors s’ha intensificat, segons la Campanya Internacional pels Drets Humans a l’Iran i segons diverses informacions locals difícils de comprovar per la premsa. Els pocs diaris reformistes que queden oberts han denunciat arrestos indiscriminats en les últimes hores de polítics, intel·lectuals, activistes i periodistes, entre els quals l’exvicepresident i famós blogaire Mohammad Ali Abtahí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona