Política

D'esquena al rei

La final de Copa es convertirà en un clam a favor de l'oficialització de les seleccions esportives basca i catalana

La final de la Copa del Rei que es disputa aquesta tarda a l'estadi valencià de Mestalla és, per sobre de tot, un enfrontament futbolístic entre l'Athletic de Bilbao i el FC Barcelona, però aquest partit, en tant que trobada esportiva entre bascos i catalans, és també una immillorable ocasió per dur a terme reivindicacions en favor de l'oficialització i el reconeixement internacional de les seleccions esportives basca i catalana. Així almenys ho han entès les principals plataformes defensores d'aquest reconeixement, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i l'Euskal Selekzioaren Aldeko Iritzi Taldea (ESAIT).

Totes dues han organitzat accions reivindicatives en ocasió d'aquest partit, coincidents en el fons però no en la forma. La Plataforma Pro Seleccions Catalanes aprofitarà el partit per reivindicar una selecció esportiva catalana oficial i internacional per mitjà del repartiment de 5.000 xiulets amb l'eslògan "Una nació, una selecció". Segons els portaveus de l'organització, la intenció és utilitzar els xiulets per "animar el Barça i a la vegada donar suport a les seleccions catalanes". 

L'ESAIT, amb la col·laboració i suport de l'entitat Catalunya Acció, planteja anar més enllà i proposa als seguidors catalans i bascos que converteixen la final "en un marc de la reivindicació" i, a través d'un manifest, demana que "tot aprofitant la difusió de l'himne oficial d'un dels Estats que impedeixen a les nostres nacions ser oficials, donin l'esquena i manifestin sorollosament la seva disconformitat cap a la política de negació de l'Estat espanyol sobre aquesta qüestió". Martxel Toledo, coordinador general de l'ESAIT, admet que només saber quins eren els equips finalistes "vam veure que seria una bona ocasió per a la reivindicació", més encara tenint en compte que el partit "estarà presidit pel màxim mandatari de l'Estat espanyol". Així va néixer la idea que es vol posar en pràctica aquest vespre, "farem soroll i ens posarem d'esquena".

La Plataforma Pro Seleccions se'n desmarca
Aquest punt de la reivindicació no compta amb el suport de la  Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, però en canvi sí que compta amb la col·laboració de l'entitat independentista Catalunya Acció que, segons ha confirmat el seu president executiu, Santiago Espot, està d'acord amb la proposta d'ESAIT: "En el moment que el Borbó entri a la llotja, volem que els catalans i bascos manifestin la seva disconformitat xiulant l'himne i girant-se d'esquena". Espot també defensa que l'acció tingui ressò més enllà de Mestalla i fa una crida perquè "les dues nacions es converteixin en un clam" per la via de multiplicar l'esbroncada a l'himne i al rei d'Espanya en qualsevol lloc. 

L'acció reivindicativa no ha passat desapercebuda per diversos mitjans de comunicació espanyols, que l'han volgut denunciar com a "intent de boicot" del partit, segons afirma Santiago Espot, que considera que no es tracta d'això, sinó tot el contrari: "No tenim cap intenció de boicotejar el partit i, a més, xiular en un camp de futbol és una de les coses més normals" ha assegurat, alhora que recorda que "si es pot xiular al president dels Estats Units i a la reina d'Anglaterra no sé per què no podem xiular al Borbó i a l'himne, més si tenim en compte que, tècnicament, l'himne espanyol no és l'himne de la Copa del Rei, perquè qui ho organitza, la FEF, no té cap himne". L'oposició a la reivindicació s'ha vist reforçada per l'anunci publicat per alguns mitjans, segons el qual la Federació Espanyola de Futbol (FEF), organitzadora de la competició, hauria reforçat la megafonia de Mestalla per mirar de mitigar l'esbroncada. Tot i això, fonts oficials de la FEF consultades per l'AVUI.cat no han volgut confirmar aquest extrem. Martxel Toledo es mostra molt conscient que des de la FEF "faran tot el possible perquè no se senti la reivindicació", però espera que, tot i així, "la nostra queixa s'escolti".  Així mateix, hi ha preocupació per la cobertura televisiva que es doni de l'esdeveniment, fins al punt que ha aparegut un blog en què es demana a la directora de TV3, Mònica Terribas, que eviti cap tipus de "censura". Val a dir, però, que el senyal que emeti la televisió catalana serà el que rebi de la productora Santa Monica Productions, contractada per la Federació Espanyola de Futbol.

Presència de JERC i JNC
Per la seva banda, tant les JERC com la JNC estaran presents durant el partit. Les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya aprofitaran el partit per "donar suport a totes les iniciatives antimonàrquiques" tot i que no pretenen dur a terme "accions coordinades" ja que, com apunta un portaveu de les JERC, "a diferència dels partits de les seleccions, no ens podem congregar tots en un mateix sector".

La JNC aprofitarà igualment l'ocasió per fer un repartiment de postals conjuntament amb les joventuts del PNB amb l'eslògan Si tu no hi vas, ells decideixen, tot emulant una campanya anterior del PSC, il·lustrada per a l'ocasió amb les imatges del lehendakari López i el president Montilla, a més de Rajoy i Zapatero. La JNC donarà "suport a totes les mostres de catalanitat", tot i que no es dóna cap suport explícit a les iniciatives de la Plataforma Pro Seleccions i de Catalunya Lliure, segons ha confirmat un portaveu de les joventuts de CDC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ven eçuela

L’oposició reivindica com a “gran victòria” les marxes de dissabte

Barcelona
Guerra a Europa

Lukaixenko avisa que l’ofensiva ucraïnesa a Kursk pot empènyer Rússia a utilitzar armes nuclears

Barcelona
política

Junts retreu a Illa que anés a “rebre instruccions” de Sánchez i no als actes del 17-A

barcelona
política

Prada homenatja Jordi Carbonell en el centenari del seu naixement

prada
Guerra a Gaza

Netanyahu insisteix que és Hamàs qui rebutja un acord

Barcelona
Pròxim Orient

Ferits per una explosió tres membres de la missió de pau de l’ONU al Líban

Barcelona

Sánchez estrena un inèdit fil amic amb la Generalitat d’Illa

Madrid
Veneçuela

Milers d’opositors es manifesten contra la reelecció de Maduro

Barcelona
Àsia

El rei de Tailàndia indulta l’ex-primer ministre Thaksin Sinhawatra

Barcelona