Política

Saura afronta l'últim mandat a ICV amb una direcció més jove i amb Herrera de número 2

Congrés ICV

ICV ha tancat aquest diumenge la seva 9a Assemblea Nacional, que ha servit per escollir una nova direcció del partit amb Joan Saura com a president en el que serà el seu últim mandat, ja que no podrà tornar a optar al càrrec pels estatuts del partit. Tot i que el nomenament de Joan Herrera com a secretari general es pot llegir en clau successòria, ell mateix ho ha negat.

Els ecosocialistes han rellançat el seu projecte polític en un conclave amb dosis d'autocrítica i on Saura ha aconseguit un cert grau d'acord amb els sectors crítics. La direcció proposada pel president, més jove, ha obtingut el suport del 75,8%.

La 9a Assemblea Nacional d'ICV va començar divendres amb dosis d'autocrítica per part del mateix Joan Saura en el seu informe de gestió. Saura havia estat escollit president el cap de setmana passat amb el 83% de vots a favor i es va presentar davant del plenari assumint alguns errors. Va reconèixer un 'buit de direcció política' al partit, fruit del pas de molts dirigents del carrer Ciutat al govern de la Generalitat.

Dissabte, Saura va haver d'escoltar crítiques des d'alguna delegació territorial. La de les Terres de l'Ebre, que fa uns mesos va ser crítica amb la crisi de la gestió de la sequera, li va retreure que no fes més de president, i Saura es va comprometre a implicar-se més amb el partit, malgrat la seva condició de conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, i número tres del govern de la Generalitat. De fet, Saura ha adquirit el "compromís personal" de "fer més de president".

El "buit de direcció política" i els dèficits de relació entre partit i govern són presents en els motius que Saura ha esgrimit a l'hora de presentar la seva proposta de direcció. Saura vol que hi hagi dirigents dedicats a les tasques internes del partit i, a més, ha nomenat el secretari general d'Interior, Joan Boada, com a responsable de les relacions amb l'executiu.

Però la novetat més destacada de la direcció és la del número dos, Joan Herrera, que passa a ocupar el càrrec de secretari general del partit. Herrera ha negat que aquest nomenament s'hagi de llegir en clau successòria.

El nucli dur de la direcció es completa amb cinc vicepresidències, una de les quals, la Institucional i Relacions, per al secretari general sortint, Jordi Guillot, l'únic vicepresident de la que es podria considerar la vella guàrdia de la formació. Els altres, Mercè Claramunt (presidenta de Dones amb Iniciativa), Hortènsia Grau (Formació), i Lluís Moreno (Organització) -subtituint Màrius Garcia-, voregen els 40 anys, i la cinquena, Laia Ortiz (portaveu), no arriba a la trentena. Al relleu generacional que es produeix en la direcció del partit cal sumar-hi els canvis al Parlament. El compromís de Saura de dedicar-se més al partit l'ha portat a deixar en mans de Jaume Bosch la presidència del grup parlamentari i Dolors Camats exercirà de portaveu parlamentària.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Yolanda Díaz anuncia un acord entre Sumar i el PSOE per derogar la Llei mordassa

Barcelona
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona