Política

Un activista llança una sabata al primer ministre xinès a Cambridge

Un manifestant pro drets humans ha llançat aquest dilluns una sabata al primer ministre xinès, Wen Jiabao, durant la conferència que pronunciava a la Universitat de Cambridge.

Segons els testimonis, la sabata, una vamba, no ha arribat tocar Wen, que dissabte passat va iniciar una visita oficial de tres dies al Regne Unit, i ha caigut a uns metres del seu faristol.

Assegut a poques files del líder xinès, l'activista, que ha estat detingut per la policia per desordre públic, ha llançat la sabata després de posar-se de peu i cridar: "Com podeu escoltar això sense protestar!". Segons la cadena pública BBC, l'agressor també ha exclamat: "Com és que la Universitat es retrata amb aquest dictador?".

El manifestant ha estat tret de la sala pels vigilants de seguretat davant la mirada perplexa de Wen, a qui l'atac ha deixat paralitzat un moment, segons les imatges emeses per la BBC. L'incident segueix el simbolisme establert al desembre pel periodista iraquià que va fer el mateix amb George Bush.

Un testimoni citat per l'agència local Press Association (PA) ha explicat que l'incident s'ha produït cap al final de la conferència.  Paral·lelament, un grup d'opositors a la política de xinesa al Tibet s'han manifestar a uns trenta metres de l'entrada de l'auditori en el qual el líder xinès pronunciava el seu discurs.

La visita de Wen, que acaba al Regne Unit la gira que ha fet per Europa, s'ha vist marcada per diverses protestes en favor del Tibet per demanar la fi de les violacions dels drets humans en aquest territori envaït per la Xina el 1950. Sobre aquest afer, el primer ministre britànic, Gordon Brown, s'ha limitat a demanar a la Xina "diàleg" per solucionar els "assumptes essencials del Tibet", després d'entrevistar-se amb el seu col·lega xinès.

El diumenge, cinc homes van ser arrestats per desordre públic durant l'arribada del cap del govern de Pequín a l'ambaixada del seu país a la capital britànica, on va ser rebut per uns cent manifestants pro tibetans.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA
judicial

Els 46 policies investigats per les càrregues de l’1-O, amnistiats

barcelona
política

Maragall assenyala el director de Comunicació d’ERC

barcelona
ESTATS UNITS

Trump invoca el reconeixement de la immunitat per frenar el cas de l’actriu porno

BARCELONA