Política

Comença la cimera del G-8 amb el canvi climàtic i la crisi energètica i dels aliments com a punts clau

Cimera G-8

Els governs més poderosos del món es reuneixen des d'avui fins dimecres a l'illa japonesa de Hokkaido en la cimera anual del G-8, amb el canvi climàtic i la crisi dels preus de l'energia i dels aliments com a prioritats del debat. El club d'Estats líders està avui format pels Estats Units, el Japó, Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia, el Canadà, Rússia i la Unió Europea, tot i que per la seva importància també hi estan convidats una dotzena de grans països dels cinc continents.

A la cimera d'enguany hi tindran el protagonisme la Xina i l'Índia, als quals Occident pressiona perquè assumeixin un paper protagonista en el que el G-8 anomena "la revolució energètica". De fet, el president nord-americà, George W. Bush, que assisteix a la seva última reunió del G-8, apunta a la responsabilitat de la Xina i l'Índia per aturar el canvi climàtic.

Convidats a la cimera del G-8 hi haurà set presidents africans, amb qui se celebrarà una sessió plenària per analitzar el desenvolupament del continent africà: des dels programes d'ajudes internacionals fins a la presència dominant de les empreses i conglomerats públics indis i xinesos. Des d'Àsia i el Pacífic també assistiran a la cimera Austràlia, Indonèsia i Corea del Sud.

Les concessions pactades amb Corea del Nord perquè renunciï al seu programa d'armament nuclear, el conflicte diplomàtic amb l'Iran i l'augment de la violència a l'Afganistan seran els conflictes internacionals més destacats de l'agenda del conclave de Hokkaido.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona