Política

Àmplia majoria del partit de Sarkozy en les eleccions legislatives franceses

Els francesos han atorgat una extensa majoria al centredretà del president Nicolas Sarkozy a la primera volta de les eleccions legislatives. Com es preveia, la Unió per un Moviment Popular (UMP) ha assolit prop del 40% dels vots, que podrien transformar-se en més de 400 diputats del total de 577 de l’Assemblea Nacional –enfront dels 349 que tenia fins ara– en la segona volta dels comicis, diumenge que ve. La participació ciutadana en les eleccions, però, ha estat del 61%, molt per sota de l'esperat.

El resultat obtingut, que confirma la tria de les presidencials, reconforta Sarkozy en el càrrec i li permet executar sense problemes el seu pla de reformes durant la legislatura a través d’una rotunda majoria absoluta a l’Assemblea Nacional.

Sense sorpreses, l’esquerra ha assistit a una derrota anunciada. El Partit Socialista (PS) hauria obtingut al voltant d’un 25% dels vots, amb una estimació traduïda entre 120 i 170 diputats a la cambra baixa, una desfeta clara però menor de la prevista, que demostra que el partit aconsegueix resistir la marea blava tot i els mals presagis. Els comunistes i ecologistes, aliats tradicionals del PS, aconseguirien en total uns 15 diputats com a màxim. No obstant, el Partit Comunista perdrà el seu grup parlamentari durant la pròxima legislatura, per primera vegada des de 1958.

Bayrou i Le Pen
Tampoc ha tingut sort l’excandidat presidencial François Bayrou, enfonsat per un sistema electoral unipersonal que beneficia els partits majoritaris i perjudicat per les escissions del centre polític. El seu nou partit, Moviment Demòcrata (MoDem) hauria aconseguit un 7,6% dels vots, que li atorgarien entre 1 i 4 escons, molt per sota dels més de 20 aconseguits pels diputats de la UDF, que es presentaven ahir amb l’etiqueta Nou Centre i sense competidors de la UMP als seus districtes.

Mentrestant, el Front Nacional (FN) de Jean-Marie Le Pen s’enfonsa fins a resultats històricament baixos. En la primera volta, només hauria obtingut un 5% dels vots. En principi, l’FN es mantindrà fora de l’Assemblea, però Marine Le Pen, la filla del patriarca de la ultradretà, opta a aconseguir un escó en una circumscripció del Pas de Calais, on ha quedat segona amb un 24,5% dels vots, a curta distància del candidat socialista. Calia superar un 12,5% dels sufragis per passar a la segona volta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.