Política

Els flamencs voten per una reforma de l'Estat belga

Els democristians guanyen les eleccions federals i derroten el 'premier' liberal Verhofstadt

Els ciutadans de la regió de Flandes -la més important de Bèlgica- van llançar ahir un missatge molt clar a les urnes: volen una reforma de l'Estat que doni més competències als governs regionals. Bèlgica va celebrar eleccions legislatives i els resultats van donar com a guanyador el democratacristià Ives Leterme, candidat de la coalició flamenca CD&V-NVA.

El principal punt del programa de govern de Leterme és, precisament, una profunda reforma de l'Estat per transferir competències com ara Sanitat i Treball, una vella reivindicació de bona part dels flamencs. En el seu primer discurs després de conèixer el resultat, Ives Leterme va recordar que aquesta reforma serà "el fil conductor" del seu futur govern.

La victòria dels democratacristians a Flandes, amb un 31,6%, va suposar un retrocés del partit de l'actual primer ministre, el liberal VLD de Guy Verhofstadt (19,6%) i del Partit Socialista flamenc (16,7%), soci de govern dels liberals i el gran derrotat dels comicis. Després de vuit anys al govern, l'anomenada coalició violeta podria passar a l'oposició.

També a Flandes, el tercer partit més votat va ser el d'extrema dreta Vlaams Belang, amb un 19%. El resultat és millor que el de les anteriors legislatives del 2003, però sembla que el partit ha tocat sostre, ja que ha perdut vots respecte dels darrers comicis municipals celebrats l'any passat.

A Valònia, els casos de corrupció van passar factura als socialistes, que van perdre vots respecte a les anteriors legislatives i es van situar com la segona força més votada amb un 30,2%.

Tot i que el democristià CD&V-NVA d'Ives Leterme és el guanyador de les eleccions, el sistema polític belga -en què els flamencs només voten partits de Flandes i els valons, de Valònia- fa necessària la coalició de dos, tres o fins i tot quatre partits per formar un govern amb majoria absoluta al Parlament federal. Les possibilitats estan obertes, i dependrà de les negociacions entre els partits.

El més probable és que el CD&V pacti amb el seu germà a Valònia, el CDH, i amb algun altre partit flamenc com el partit liberal de l'actual premier.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.