Política

Sí del PSC amb avís

Els pronòstics s’han complert i el PSC va certificar ahir el seu aval als pressupostos dijous al Congrés. Els socialistes catalans van defugir pressionar el PSOE en la negociació del finançament amb un cop de força abans del 31 de desembre, com li reclamaven els seus socis de govern i CiU.

Sí que van llançar, però un avís a Zapatero: no hi ha més pròrrogues sobre el termini amb què el president espanyol es va comprometre amb José Montilla per tancar un acord. Més: si no s’arriba a un pacte i s’evidencia que l’executiu central no té voluntat de complir l’Estatut, les relacions PSC-PSOE no tornaran a ser com abans i hi haurà un abans i un després entre PSC i PSOE.

Així ho va acordar l’executiva dels socialistes catalans per unanimitat i va quedar recollit en una declaració per escrit per donar-li més solemnitat. A la reunió no hi van assistir ni el president del partit, Isidre Molas, ni la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ni la ministra de Defensa, Carme Chacón. La direcció del PSC no va analitzar l’estratègia a seguir si no hi ha entesa, perquè dóna per fet que hi haurà l’acord que detallarà el nou model.

El portaveu Miquel Iceta es va limitar a dir que la relació entre els dos partits s’ha basat en la lleialtat, la confiança, en un projecte polític i una relació orgànica i organitzativa. No va voler anar més enllà a preguntes dels periodistes ni fer hipòtesis respecte a si el canvi de relacions podria passar per una ruptura del protocol de relacions amb el PSOE, la sortida dels dos dirigents del PSC de l’executiva de Ferraz o la dels dos ministres del govern de Zapatero.

Reunió de quatre hores

Montilla va ser el primer a posar damunt la taula de l’executiva votar a favor de l’aixecament del veto del Senat als pressupostos i cap dirigent va opinar el contrari. Els socialistes sostenen que fer caure els comptes provocaria una inestabilitat política que s’afegiria a l’econòmica i que res garanteix que d’aquesta manera es tanqués un acord de finançament, i consideren que la negociació del finançament no està tancada i que no han de ser ells qui s’aixequin de la taula fins al 31-D.Tombar els comptes perjudicaria els interessos dels ciutadans, segons ells, ja que serveixen per combatre la crisi. El discurs de Montilla va servir perquè Iceta anés confeccionant la resolució.

El primer secretari del PSC va posar l’accent en la importància del finançament i va advocar per ser exigent amb el govern central en la recerca d’un acord. Castells, que no va detallar l’evolució de les converses amb Madrid, va subscriure immediatament després la intervenció de Montilla. Gairebé tota la resta de dirigents van prendre la paraula i van donar la raó al president. La preocupació per la falta d’acord a 15 dies de l’expiració del termini va quedar latent en els discursos. Alguns consellers, segons algunes fonts, van defensar la tesi que, si no es tanca l’acord, el PSC hi ha de respondre per fer valer la seva credibilitat.

Castells va sortir abans de l’executiva per desplaçar-se a Madrid, on es va reunir amb el secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, amb qui va abordar aspectes de la segona proposta sobre finançament del govern central. Les darreres setmanes Castells i Ocaña s’han vist almenys un dia a la setmana. El conseller hauria aprofitat també per veure’s amb Solbes. Els socialistes confien que Zapatero pressioni de nou el ministre per desencallar el pacte però rebutgen una fórmula extraordinària com la dels ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.