Política

Esquerra augmenta la pressió

Els líders d’ERC demanen a Castells en una reunió que aguanti fins als 3.800 milions el tercer any

S’acosta l’hora de la veritat i les reunions entre els socis de govern per posicionar-se en el debat sobre el finançament s’intensifiquen. La resolució serà política, més enllà de les concrecions tècniques, d’aquí que les formacions ja hagin començat a llançar xifres i a marcar territori. El conseller d’Economia, Antoni Castells, va informar ahir de l’estat de les negociacions amb l’Estat espanyol els líders d’Esquerra, Joan Puigcercós i Joan Ridao, que van traslladar-li que pressioni el govern espanyol perquè arribi a la xifra dels 3.800 milions per al tercer any d’aplicació, el mínim que ha fixat Esquerra per avalar un acord. Castells també es va reunir ahir amb el president d’ICV, Joan Saura.

Durant la reunió –un esmorzar al departament d’Economia–, els dirigents republicans van demanar que se’ls proporcionin documents per avaluar el model que es proposa, ja que asseguren que encara no han pogut estudiar cap paper. Segons fonts coneixedores de la trobada, que asseguren que va ser intensa, es va constatar que l’última xifra que hi ha damunt la taula és lleugerament superior a la d’uns dies enrere. Podria rondar els 2.100 milions d’euros per al primer any. No es descarta que els recursos augmentin per la via d’una caixa B, amb partides específiques per a Mossos i presons, competències exclusives de Catalunya que no tenen els altres territoris. De fet, la consellera Mar Serna, que ahir va actuar com a portaveu del govern, va obrir la porta a la caixa B i aquesta possibilitat pren força entre els negociadors. Esquerra rebutja aquesta possibilitat, que situa les partides fora del model.

Finals de setmana
Tampoc s’accepta un dels condicionants que en algun moment el govern espanyol ha plantejat: arribar a una xifra que rondi els 3.800 milions, però no per al tercer any, sinó per al cinquè, després d’una pròrroga de dos anys.

Tot apunta que hi haurà moviments a finals de setmana. Està previst que l’executiu espanyol formalitzarà l’última proposta dijous o divendres, de manera que la setmana que ve pot ser de caixa o faixa. El ministeri d’Economia ha millorat la xifra aquests últims dies i hi ha algun retoc en el model perquè Catalunya quedi per sobre de la mitjana. El vistiplau d’Esquerra a l’acord serà clau per garantir la continuïtat del govern fins al final de la legislatura i, aprofitant aquest paper determinant, els republicans van demanar a Castells que si en una setmana hi ha hagut avenços –en un sopar dimarts passat, Montilla i Castells van fer arribar als republicans una xifra inferior–, d’aquí uns dies encara es pot millorar fins a consolidar els 3.800 milions. El PSOE sosté que no s’hi arribarà i que la xifra es quedarà en els 3.000 milions “llargs”.

L’argument serveix com a element de pressió per a un Castells i un Montilla que estan collats alhora pel govern espanyol, que comença a posar-se molt nerviós davant l’escenari català. La resta de territoris de l’Estat també insten a tancar un acord com més aviat millor. Andalusia també ha donat ja el sí i l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero creu que això crearà un efecte dòmino que hi sumarà totes les comunitats “pobres”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.