Política

Tots els eurodiputats cobraran al mes 5.700 euros nets

Fins ara els eurodiputats cobraven el sou base d'un diputat nacional en els respectius parlaments dels Estats membres

Tots els candidats catalans al 7-J, Maria Badia, Alejo Vidal-Quadras, Ramon Tremosa, Oriol Junqueras i Raül Romeva, destinaran part del seu sou d'eurodiputat al partit en compliment de les seves cartes financeres. Amb el nou estatut del diputat comunitari, tots cobraran el mateix: 5.700 euros nets mensuals, dietes i extres al marge.

El candidat del PP i vicepresident de l'Eurocambra, Alejo Vidal-Quadras, ha explicat que part del seu actual sou a Brussel·les és per al partit, tot i que no n'ha concretat el percentatge. Fins ara els eurodiputats cobraven el sou base d'un diputat nacional en els respectius parlaments dels Estats membres, cosa que segons la seva opinió era "insostenible" per les grans diferències en funció dels països (alguns eurodiputats cobraven 800 euros mensuals i d'altres 10.000 euros).

Ha reconegut que els eurodiputats, també ell, es treuen un sobresou viatjant en classe turista i rebent l'equivalent a la classe business. Segons Vidal-Quadras, fins ara cobrava 2.500 euros nets mensuals per 14 pagues, que destina a pagar les despeses domèstiques, començant per la hipoteca.

Maria Badia (PSC) ha explicat que també col·labora amb part del seu sou en el partit, tot i que no ha revelat la quantitat. Ha assegurat que no hi ha un percentatge establert, sinó que cada diputat en funció de les seves necessitats aporta allò que li sembla. Badia ha afegit que es pensa dedicar de manera exclusiva a la seva tasca d'eurodiputada, ja que no tindrà temps per a res més.

Ramon Tremosa (CiU) haurà de finançar amb el seu sou tota l'estructura de CiU a Brussel·les i la que li presta suport a Barcelona (salaris i despeses d'oficina), han explicat fonts de la seva candidatura. Tremosa ha dit que ni tan sols sap quina és la retribució d'un eurodiputat, i ha deixat clar que no és candidat pels diners, perquè li ha anat molt bé econòmicament els últims anys.

Oriol Junqueras (ERC) s'ha limitat a explicar que en el seu cas s'aplicarà a la Carta Financera del partit. "Pagaré allò de més que cobri respecte al meu sou habitual", ha dit referint-se a la part de sou d'eurodiputat que anirà a parar a ERC.

Per Raül Romeva (ICV), l'escó no és seu, sinó de la formació, de manera que considera conseqüent que part de la seva retribució sigui per reforçar l'estructura del partit. No ho considera un "sou a fons perdut", sinó una inversió en benefici del partit al qual representa. La carta financera del seu partit fixa una aportació del 20% del sou base.

En canvi, Miguel Durán no té previst aportar res a C's. Partidari de rebaixar sous de diputats, ha dit que desconeix què cobrarà si és elegit eurodiputat. "M'han dit que són 18.000 euros mensuals", ha dit. Ha criticat les "corrupteles" que són per ell els ingressos extra dels eurodiputats i s'ha compromès a exposar mensualment a la seva pàgina web tota la seva comptabilitat i ingressos i despeses si aconsegueix escó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.