Política

Rosa Díez: "El problema d'Espanya no són els nacionalismes, sinó els partits nacionals que es comporten com si fossin nacionalistes"

La diputada i portaveu d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD) reitera que Montilla té "un comportament 'batasuno'" amb la sentència del TC sobre l'Estatut

Unió, Progrés i Democràcia (UPyD) vol entrar en el Parlament de Catalunya en les eleccions que s'han de celebrar aquest any. I ho vol perquè, segons ha detallat la seva portaveu Rosa Díez, UPyD és "un partit nacional que vol tenir presència a totes les parts dels territori" i perquè els catalans "tenen dret a decidir".

De fet, Díez vol convertir UPyD en un partit determinant arreu de l'Estat perquè, segons ha afirmat a El matí de Catalunya Ràdio, "el problema d'Espanya no són els nacionalismes, sinó els partits nacionals que es comporten com si fossin nacionalistes".

Val a dir que, en aquest context, Díez ha assegurat: "No conec cap nacionalista espanyol". I dit això, ha considerat que és "evident" que les relacions entre Espanya i Catalunya han empitjorat, perquè "hi ha un discurs molt nacionalista, de batalla permanent i de tensió des de les institucions catalanes". "L'origen del conflicte és a Catalunya", ha sentenciat.

La portaveu de UPyD a Madrid ha volgut detallar, però, que diferencia entre la ciutadania catalana i els seus polítics, i ha assegurat que no creu que hi hagi confrontació entre "les persones que viuen a Catalunya i els seus conciutadans espanyols".

Per Díez, però, una altra cosa són les relacions polítiques i, en aquest sentit, ha reiterat que el president de la Generalitat, José Montilla, té "un comportament batasuno" pel que fa a la sentència que el Tribunal Constitucional (TC) ha d'emetre sobre l'Estatut.

"Un president que demana als seus ciutadans que s'arrenglerin amb ell per estar en contra d'una sentència que no li agrada té un comportament batasuno, és a dir, treballar des de dins de les institucions contra l'ordre institucional o contra les decisions de les institucions de l'Estat", ha dit.

Revisar el concert econòmic basc
La portaveu d'UPyD també ha parlat del concert basc per assegurar que reclama "la seva revisió després de 30 anys de vida democràtica" perquè és un sistema que no es pot estendre a la resta de territoris de l'Estat. En paraules seves: "Una cosa que no es pot estendre al conjunt d'Espanya no es pot constituir com un dret només per a una part dels espanyols".

"Si els espanyols vam posar en marxa una sèrie de lleis per a la igualtat i la seguretat i això no s'ha aconseguit, s'ha de revisar. El concert econòmic basc és injust en termes d'igualtat entre espanyols, però és que tenir més diners tampoc reverteix en drets per als ciutadans del País Basc", ha argumentat Díez.

A més, la diputada ha fet referència a la seva relació amb Albert Rivera per dir: "No tinc cap problema amb el senyor Rivera. Ciutadans ens va plantejar anar en coalició a les generals i els vam dir que no. Res més".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona