Política

Decapitació rècord

Terrorisme

Tres setmanes. És el poc temps que s’ha necessitat per detenir el presumpte nou cap militar d’ETA, Aztiol Iriondo –substitut de Txeroki–, que va caure ahir amb dos suposats terroristes més, Eneko Zarrabeitia i Aitor Artetxe. Se’ls va arrestar gràcies a una operació conjunta de la Guàrdia Civil i la Gendarmeria a Gerde (França). A més, es van detenir tres persones més a Irun (Guipúscoa), després que travessessin  la frontera. Tornaven d’acompanyar Artetxe a la reunió de Gerde.

El d’Iriondo haurà estat un mandat extremadament breu si es compara amb el que va exercir el seu antecessor, Garikoitz Aspiazu, Txeroki, detingut el 17 de desembre. Txeroki va estar quatre anys i catorze dies al capdavant d’ETA, segons la tesi que el considera l’hereu de l’anterior líder, Mikel Albisu, Antza, arrestat el 2004.
La detenció d’Aztiol Iriondo, àlies Asier o Gurbita, va tenir com a escenari la localitat francesa de Gerde, situada al departament dels Alts Pirineus, just per sobre d’Osca. Es va fer a les sis de la tarda, segons va informar ahir el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en una roda de premsa que va fer, en paraules seves, “precipitadament”. Només dues hores després, a les vuit del vespre, i després d’haver-se felicitat per l’operació amb la seva homòloga francesa, Michele Alliot-Marie, ja n’estava donant els detalls.

Els dos etarres amb qui, segons sembla, s’havia citat el suposat número 1 d’ETA eren dos alliberats –persones a sou de l’organització– que havien format part de dos comandos diferents i que havien fugit a França ja fa uns mesos: Eneko Zarrabeitia i Aitor Artetxe. El primer era un dels membres del comando Cantàbria i havia travessat els Pirineus el 2007. Artetxe, per la seva banda, havia integrat el comando Bizkaia.

La detenció dels tres presumptes etarres és fruit de les dades obtingudes amb la captura de Txeroki, en la qual hi han intervingut diversos actors. Fonts de la lluita antiterrorista consultades per Europa Press asseguren que el lloc on es van capturar els etarres, l’església de Gerde, era un dels punts de trobada de membres de la banda armada localitzats per la intel·ligència espanyola, el CNI.

El fet que a Iriondo i els seus dos companys se’ls detingués en aquesta situació, en una cita concertada anteriorment, sumat a la rapidesa amb què s’ha aconseguit arrestar l’actual cap etarra abonen la tesi que hi hauria nombrosos infiltrats dins l’organització. I és que, segons s’especula en els cercles propers a Interior, els mateixos experts se sorprenen de fins a quin punt alguns talps haurien arribat a escalar dins de les files d’ETA.

D’altra banda, l’arrest d’Iriondo també es produeix només cinc dies després de l’assassinat de l’empresari basc Ignacio Uria, tot i que, segons Rubalcana, no s’ha de pensar que els cossos policials han incrementat la pressió arran d’aquesta acció perquè “no és el joc de l’Estat espanyol ni el francès”.

Uria i Capbreton
El que s’aconsegueix amb la detenció d’Iriondo és parar els peus al responsable tant de la mort de l’última víctima d’ETA com de l’assassinat dels dos guàrdies civils que van morir a trets a Capbreton ara fa poc més d’un any. I és que, segons el ministre de l’Interior, en un primer moment s’havia pensat que Iriondo era qui va disparar contra Raúl Centeno i Fernando Trapero, però, després, la declaració de dos suposats etarres va desviar l’atenció cap a Txeroki. Uns dubtes que també planen sobre qui va ordenar la mort d’Uria. En clau de futur, Rubalcaba va alertar que “no sap si algun terrorista està pensant de substituir Iriondo” però, en tot cas, va assegurar que “des d’ara” ja l’estan perseguint. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Els donants demòcrates s’impacienten amb la resistència de Biden a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navàlnaia a la llista de “terroristes”

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona