Política

La sala 61 del Suprem estudia l'admissió de les demandes contra EHAK i ANB

La sala 61 del Tribunal Suprem es reunirà aquest divendres, a partir de les 10:00 hores, per estudiar l'admissió de les demandes d'il·legalització contra EHAK i ANB presentades tant per la fiscalia com per l'advocacia de l'Estat. És previsible que l'alt tribunal fixi també el procediment a seguir respecte a les mesures cautelars dirigides a impedir que els dos partits concorrin al comicis del 9-M.

Fonts de l'alt tribunal han destacat la importància de la fixació del calendari a seguir per la sala per deliberar sobre si s'ha de suspendre o no el dret dels dos partits a la presentació de candidatures de cara a les eleccions del 9 de març que ve.

La fiscalia ha sol·licitat que aquesta decisió sigui adoptada de manera "sumaríssima", obviant el tràmit d'audiència a les parts, és a dir, sense donar termini o celebrar una vista pública per conèixer les al·legacions sobre aquesta qüestió per part dels advocats de les formacions polítiques demandades.
Tot i això, les mateixes fonts han dit que és poc probable que la sala 61 accedeixi a aquesta petició, perquè entén que la suspensió d'un dret fonamental com és el de poder presentar-se a unes eleccions mereix la garantia de conèixer els arguments dels afectats. En cas que no es fes així, hi hauria el risc que la mesura cautelar pogués ser "estirada" després d'un eventual recurs dels partits davant del Tribunal Constitucional o el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb la consegüent repercussió en tot el procés.

Per aquesta raó, és previsible que durant la sessió d'aquest divendres els setze magistrats que componen aquesta sala especial es limitin a deliberar sobre el procediment a seguir perquè, al contrari del que passa amb els tràmits per a la il·legalització mateixa, els terminis de la qual s'estableixen de manera detallada a la llei de partits polítics, per a l'adopció de mesures cautelars la norma es limita a remetre a la llei d'enjudiciament civil.

Pel que fa a la petició de la fiscalia perquè, en tot cas, el tema es resolgui abans de l'11 de febrer vinent, que és quan es proclamen les candidatures electorals, fonts de la sala han dit que, si s'adopta aquesta mesura, el tribunal evitarà haver de deliberar dies més tard sobre un contenciós electoral dirigit a impugnar les esmentades llistes una vegada presentades.

Tot i això, el termini de l'11 de febrer no obliga l'alt tribunal, perquè també hi haurà la possibilitat d'adoptar les mesures cautelars sol·licitades i anul·lar les llistes després que aquestes siguin oficialment proclamades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.