Política

Tots els partits menys el Partit Popular i Ciutadans pacten un text en suport al Tibet

CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA han pactat una proposta de resolució de suport al "reconeixement polític, nacional i cultural" del Tibet, una "nació amb 2.300 anys d'història", que el Partit Popular de Catalunya (PPC) i Ciutadans (C's) no han volgut subscriure per discrepàncies amb el preàmbul de la iniciativa.

En la proposta, el Parlament català demana al govern de la República Popular de la Xina "els gestos de diàleg i entesa necessaris amb els representants del poble tibetà per aconseguir el reconeixement polític, nacional i cultural que li correspon" a aquesta regió.

I és que, segons aquests partits, "una millor disposició de Pequín per afavorir el diàleg permetria que el Dalai Lama (...) pogués imposar la moderació entre els tibetans i evitar nous esclats de violència".

"Amb aquesta actuació del poble xinès, i la manifestació de respecte pel poble tibetà, els Jocs Olímpics podrien representar la consagració internacional de la Xina com a poble modern que opta per la pau en el món, pel diàleg entre els pobles, per la llibertat i per la defensa decidida dels drets humans", diu el text pactat.
PSC, ERC, ICV-EUiA i CiU deixen clar en la iniciativa que la petició a la Xina es fa "des de l'amistat de Catalunya amb el poble xinès" i "sense ànim d'interferir en els assumptes interns dels pobles", però recorda que la Xina haurà d'acollir els Jocs, que són la prova esportiva "representativa de la llibertat, els drets humans i l'agermanament entre els pobles de la Terra".

En l'exposició de motius del text es fan diverses referències a la història d'aquesta regió, motiu pel qual ha portat PPC i Ciutadans a no subscriure's a la proposta. "El Tibet forma part de la República Popular de la Xina, sota un règim jurídic especial que el diferencia de les altres regions xineses, que no li permet garantir plenament els seus drets nacionals i culturals", diu el text.

Així mateix, l'exposició de motius recorda les "nombroses invasions" sofertes pel Tibet al llarg de la seva història i la "repressió" xinesa a les protestes del 10 de març a Lhasa, capital del Tibet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.