Política

Encara més suïcides

Terrorisme

No eren tres sinó sis els terroristes que estaven disposats a immolar-se al metro de Barcelona entre el 18 i el 20 de gener per provocar una massacre similar a la de l'11-M de fa quatre anys a Madrid.

Així ho ha assegurat el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, 24 hores després de l'acte del jutge Ismael Moreno que decretava presó per a deu dels catorze detinguts al Raval i Santa Caterina per haver constituït un grup organitzat extremista preparat per actuar.
Conde-Pumpido, a més del nombre dels suposats suïcides, ha matisat diverses consideracions que el jutge va desplegar en la setantena de folis de l'acte, com el fet que la cèl·lula terrorista hagués fixat la comissió del gran atemptat al transport públic subterrani de la ciutat entre els dies 18 i 20 de gener.

"Potser hi havia un cert canvi de plans per fer alguna cosa posteriorment", ha comentat amb un punt enigmàtic el fiscal general de l'Estat. De fet, l'acte es refereix en un moment donat a Maroof Ahmed Mirza, un dels líders religiosos i operatius del grup, com la persona que decidia, i assenyala que "va canviar" els plans sobre la data i els llocs dels atemptats.

En el que totes les autoritats de l'Estat coincideixen és en l'estructuració de la cèl·lula terrorista, formada per nou pakistanesos i un indi: dos exercien com a ideòlegs (Maroof Ahmed Mirza i Mohammed Ayub Elahi); almenys tres més eren experts en explosius (Hafeez Ahmed, Qadeer Malik i Sahib Iqbal) i tres més eren elements suïcides (Mohammed Shoaib, Mehmooh Khalid i Imram Cheema).

Cinc van ser detinguts a l'oratori precintat del carrer Massanet, 5, dos més al carrer Santa Madrona, 27, on s'haurien fet proves amb explosius, i també es van regirar l'oratori d'Hospital, 91, la botiga d'Hospital, 95 i pisos dels carrers Riereta, 15 i de la Cera, 19.

Col·laboració internacional
La imminència de l'atemptat és la que va precipitar, en qualsevol cas, les detencions; la font d'alerta tenia l'origen en els serveis secrets francesos. La intel·ligència francesa és la que va alertar l'espanyola després de rebre l'avís d'un confident, i alhora el Centre Nacional d'Intel·ligència va alertar també dels moviments del terrorisme islamista al Regne Unit i Portugal.

La feina de les forces de seguretat i dels serveis secrets, però, no s'acabarà aquí, si es fa cas del que va assegurar ahir el director general de la Policia i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, en una entrevista a TVE.

Mesquida va deixar ben clar que d'actuacions preventives per aturar atemptats suïcides, tinguin el resultat que tinguin, n'hi haurà "moltes", i que, com en el cas dels pakistanesos del Raval, potser no aniran acompanyades de grans decomissos d'explosius. En tot cas, Mesquida va mantenir la tesi que més val pecar per excés que per defecte a l'hora de garantir la seguretat.

Material d'entrenament
Des de Cadis, finalment, on participava en un acte de precampanya electoral, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va referir-se també al material intervingut als terroristes de Barcelona com a poc rellevant i va dir que el més possible és que l'utilitzessin per entrenar-se.

El jutge també va posar èmfasi en aquest punt en la sentència, apuntant que les proves amb explosius que s'haurien fet al pis del carrer Santa Madrona haurien acabat en un contàiner. Ara bé, Rubalcaba també va alertar que es tarda "poc" a passar de la fase preparatòria a la realització d'atemptats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.