Política

Japó vol saber si el reporter va ser executat

Exigeix a Birmània que investigui la mort del fotògraf nipó a Rangun i no descarta suspendre l'ajuda humanitària

El govern japonès va anunciar ahir que obrirà una investigació per determinar si el reporter nipó abatut d'un tret dijous passat a Rangun, durant la repressió d'una manifestació contra el règim militar birmà, va ser víctima d'una bala perduda o un soldat li va disparar a boca de canó, tal com afirma la cadena Fuji TV basant-se en unes imatges.

En una roda de premsa, el secretari del gabinet japonès, Nobutaka Machimura, va "urgir el govern de Birmània a trobar la veritat sobre aquesta mort". Tòquio no descarta suspendre l'ajuda humanitària a Birmània si es confirma que el reporter va ser executat, tot i que el primer ministre, Yasuo Fukuda, va declarar ahir que el Japó "es concertarà amb altres països abans d'adoptar sancions de forma precipitada".

En una conversa telefònica amb el primer ministre xinès, Wen Jiabao, Fukuda va pressionar Pequín, principal aliat dels birmans, perquè usi la seva influència sobre la junta militar, segons va informar l'agència japonesa de notícies Kyodo. "El premier Wen m'ha dit que farà aquest esforç", va assegurar Fukuda.

Un alt càrrec del ministeri japonès d'Exteriors té previst viatjar demà a Birmània per entrevistar-se amb les autoritats d'aquest país, a les quals demanarà una investigació completa dels fets i un càstig als responsables.

Protesta de refugiats
El fotògraf Kenji Nagai, de 50 anys, treballava per a l'agència de vídeo nipona APF i gravava amb una petita videocàmera les protestes contra la junta birmana a Rangun, quan va rebre l'impacte de trets dels soldats que intentaven dispersar els manifestants.

D'altra banda, un grup de dissidents birmans refugiats al Japó va exigir ahir a Tòquio que suprimeixi totes les ajudes a Birmània. "Només les sancions seran eficaces. Sense sancions no canviarà res al nostre país", va declarar Tin Win, de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.