Política

Tres anys de presó per al general Vicente Navarro pel cas del Iak-42

Es tracta de la primera condemna que l'Audiència Nacional imposa a un general de l'exèrcit en tota la seva història

L'Audiència Nacional ha condemnat el general Vicente Navarro a tres anys de presó i a un any i mig els oficials José Ramírez i Miguel Sáez pels errors en les identificacions de les víctimes de l'accident del Yak-42, on van morir 62 militars espanyols el 26 de maig de 2003.

La sentència, notificada per la secció primera de la sala penal sense lectura pública, imposa també sis mesos de multa per a Navarro. Es tracta de la primera condemna que aquest tribunal imposa a un general de l'exèrcit en tota la seva història.

El fiscal Fernando Burgos sol·licitava cinc anys de presó per a Navarro, que es va encarregar d'elaborar la llista dels 62 morts, i quatre anys i mig per als dos metges que van redactar els informes de la necròpsia, el comandant José Ramírez i el capità Miguel Sáez. A tots ells els va imputar un delicte de falsedat en document oficial per "inventar-se" la identitat de 30 persones.

Les famílies de les víctimes, que exerceixen d'acusació particular, van sol·licitar de tres a sis anys de presó pel mateix delicte i van reclamar al tribunal que investigués "qui va donar" als acusats "l'ordre" de repatriar els cadàvers per celebrar el funeral d'Estat dos dies després de l'accident. Un dels seus advocats fins i tot va demanar que s'identifiqués els "autors intel·lectuals" que van obtenir "un benefici polític" de la "ràpida repatriació" dels cossos.

El judici, on han declarat una vintena de testimonis en les nou sessions que ha durat, va començar el passat 24 de març amb la declaració del general Navarro. El principal acusat va admetre que van poder-li "ballar" noms i números en la relació de cadàvers que va elaborar després de la catàstrofe, encara que va atribuir els possibles "errors" a les autoritats turques.

Ramírez i Sáez, per la seva banda, es van limitar a assenyalar que van seguir les ordres del seu superior i que mai van dubtar del procediment que estaven portant a terme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.