Política

Laporta capitalitza la marxa independentista de la Diada

El president del Barça eclipsa polítics i representants de la societat civil durant una manifestació més concorreguda que altres anys. Nega que s’hagi d’interpretar com un pas per presentar-se a les eleccions

No va voler agafar la paraula, però tampoc no calia. Joan Laporta es va convertir en el centre de totes les mirades durant les dues hores llargues que va durar la manifestació independentista d’ahir a la tarda. Des de la plaça d’Urquinaona fins a tocar de l’Arc de Triomf, i al més pur estil reina mare, el president del Barça va ocupar el centre de la capçalera –Som una nació i volem un Estat propi– i va disfrutar com un nen cridant Independència i saludant i aplaudint a dreta i esquerra, en un bany de masses que va sorprendre més d’un.

“Només s’ha d’interpretar com un català amb plena consciència nacional que expressa el seu dret a manifestar-se”, va afirmar en ser preguntat sobre un hipotètic primer pas de cara a presentar candidatura a les pròximes eleccions catalanes. Laporta va mantenir, per tant, la incògnita sobre les seves intencions en clau política. En declaracions als periodistes, va denunciar que l’Estat “ens retalla sistemàticament els drets” i es va defensar de les crítiques dels qui han censurat que el president del Barça participi en una marxa independentista. “El Barça és també l’expressió de la identitat nacional, encara que admet tot tipus d’ideologia”, va afirmar.

El referèndum sobiranista de demà a Arenys de Munt també va marcar la marxa, una mica més concorreguda que altres anys. I també més unitària, atès que aquesta vegada havia estat convocada per diverses plataformes, entre les quals 10mil.cat, la Plataforma pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés. L’exdirigent de Terra Lliure Fredi Bentanachs feia de mestre de cerimònies. Miquel Calçada, Salvador Cardús, Vicent Sanchis i Elisenda Paluzie van ser algunes de les personalitats que van assistir a la marxa. També hi havia l’exmilitant d’ERC i líder de Reagrupament Joan Carretero.

Arenys com a exemple
L’alcalde d’Arenys, Carles Móra, va posar com a exemple la consulta que demà se celebrarà a la població i la va situar com la primera d’una sèrie de referèndums a tot el país. També ho van fer els màxims dirigents d’Esquerra, que es van manifestar just al darrere de la marxa unitària. El president republicà, Joan Puigcercós, va declarar en el míting posterior que “estem assistint a l’últim Onze de Setembre de l’autonomisme” i va qualificar de “corrupte” el govern espanyol, que “després ens envien a Arenys de Munt els advocats de l’Estat de la Falange”. Amb el lema Estem construint un Estat propi, els republicans van aplegar si fa no fa els mateixos manifestants que en edicions anteriors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.