Política

"La vida de les iranianes és terrible"

Nasrin Sotoudeh defensa iranianes acusades o empresonades per lluitar pels drets de les dones. És una de les poques advocades que desafien el règim iranià

Nasrin Sotoudeh defensa iranianes acusades o empresonades per lluitar pels drets de les dones. És una de les poques advocades que desafien el règim iranià.

Vostè defensa dones activistes pro drets humans que han estat acusades d'algun delicte o empresonades. Quins tipus de casos porta?
Sóc advocada de dones que han participat en campanyes i manifestacions per demanar els drets que ens pertanyen a les dones i han estat acusades de delictes i condemnades a presó. Totes són activistes que treballen de forma pacífica i legal, però els jutges diuen que fan activitats il·legals. No és cert. Jo intento ajudar-les, donar suport al moviment de lluita de les dones i a la campanya de recollida d'un milió de firmes per demanar la igualtat de drets de les dones.

En quina situació es troben les dones a l'Iran?
La nostra situació és terrible. La majoria d'activistes estan perseguides pel govern i són condemnades a penes molt altes, que van des dels quatre mesos fins a cinc anys. Una de les persones que defenso és Alieh Eghdamdust, a qui han condemnat a tres anys de presó només per defensar els drets de les dones, per protestar contra les lleis discriminatòries de l'Iran. Algunes dones estan acusades per dos o tres casos i les poden arrestar en qualsevol moment.

Vostè mateixa va ser arrestada...
Totes les advocades que treballem en aquests casos estem amenaçades amb la presó. L'any passat, per aquestes dates, vaig estar detinguda nou hores i ara han fet públics càrrecs en contra meu per dos casos diferents, així que no sé què pot arribar a passar. Tinc prohibit sortir del país.

Quines discriminacions pateixen les dones iranianes?

No podem demanar lliurement el divorci. Les indemnitzacions que es paguen si una dona mor en un accident són la meitat que les que es paguen per un home, segons la llei iraniana, que s'inspira en la llei islàmica. La majoria d'edat penal, segons la llei iraniana, és de 9 anys per a les dones i de 15 anys per als homes. No és just, perquè a les noies les poden condemnar quan tenen nou anys. El testimoni d'un home en un judici val el mateix que el testimoni de dues dones. L'herència que arriba a un home és el doble que la que arriba a una dona. L'home iranià té dret a tenir més d'una esposa. Porto casos relacionats amb aquestes discriminacions.

¿A l'Iran tenen molts casos de violència masclista?
Sí, moltíssims. I els jutges els tracten d'una manera discriminatòria, accepten els maltractaments. Els jutges saben que és injust, però no fan res per canviar la situació.

¿La situació de les dones iranianes ha empitjorat des que governa Mahmud Ahmadinejad?
Sí, molt. Aquests quatre anys d'Ahmadinejad, les dones hem patit molta pressió, la violència contra la dona iraniana és increïble, no és com abans. Les dones de grups que lluiten pels drets humans creuen que les eleccions presidencials han estat un cop d'Estat. Volem que es repeteixin els comicis, demanem un canvi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.