Política

Israel rebutja una altra vegada la treva proposada per a Unió Europea

Israel ha tornat a rebutjar una treva a Gaza, on continuen els combats terrestres per tercer dia consecutiu i on aquest dimarts ja han mort 36 palestins.

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha reiterat la seva negativa a la proposta de la Unió Europea d'una treva a Gaza i el president, Simon Peres, ha assegurat que "Europa ha d'obrir els ulls".

Olmert ha comunicat la seva negativa aquest dimarts a la delegació de la (UE) encapçalada pel ministre d'Afers Exteriors txec, Karen Schwarzenberg, que ha viatjat a Israel per  demanar la fi de les hostilitats a la franja palestina.

"Mireu on estan disparant, ja han tocat Gedera", ha assenyalat Olmert en referència a una població situada a 40 quilòmetres de Gaza, on avui ha arribat per primer cop un coet palestí que ha causat ferides lleus a un nadó, segons l'edició digital del diari israelià Yediot Aharonot.

"Abans de la treva disparaven a una distància de 20 quilòmetres de la frontera, ara ho fan fins a 40 quilòmetres. Si hi ha una altra treva, arribaran fins als 60 quilòmetres o més", ha dit el cap del govern israelià.

"Ja hem fet prou gestos, ara exigim una acció que porti seguretat la població del sud d'Israel", ha afegit.

La delegació europea, que també integren la comissària de Relacions Exteriors de la UE, Benita Ferrero-Waldner i dos ministres europeus d'Exteriors, el suec Carl Bildt i el francès Bernard Kouchner, ha estat rebuda també per Peres, que ha declarat que "Europa ha d'obrir els ulls respecte la lluita a Gaza".

"Cap país europeu toleraria foc de coets sobre els seus ciutadans, i han d'entendre que Hamàs és una organització terrorista del pitjor tipus", ha dit el cap d'Estat israelià.

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha insistit avui a Damasc que "no hi ha una solució militar" per a Gaza. Sarkozy ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el president sirià, Bashar al Asad, com a part de la gira per l'Orient Pròxim que l'ha dut a Egipte, Cisjordània i Israel i que s'havia d'acabar avui al Líban però que el portarà de tornada a Egipte per reunir-se amb el seu homòleg Hosni Moubarak.

El canvi sobtat de plans ha estat justificat de manera críptica pel primer ministre francès, François Fillon, que, des de París, ha anunciat que s'ha trobat "una via molt estreta cap a l'alto el foc". Altres fonts apunten que Israel ha reclamat, com a condició per parlar de la fi de les hostilitats, que s'aturi totalment l'entrada d'armes per a Hamàs per la frontera d'Egipte amb Gaza, i aquest podria ser un dels punts a negociar per a Sarkozy.

"La violència s'ha d'acabar terminar al més aviat possible", ha afirmat el president francès, que ha qualificat d'"inacceptable" el llançament de coets des de Gaza cap a territori israelià.

Mentre els esforços diplomàtics continuen sense aconseguir la fi de les hostilitats, les tropes israelianes continuen amb el setge a la ciutat de Gaza, capital del territori, i avancen també cap al sud de la franja, on han arribat als afores de Jan Yunis, principal nucli de la zona.

Mentrestant, ja són 36 els palestins que han mort aquest dimarts a Gaza. Tres han mort en l'atac a una escola de l'ONU on hi havia 400 refugiats, i dotze palestins més, d'una mateixa família, han mort en un altre bombardeig israelià.

Per la seva banda, l'exèrcit israelià ha anunciat avui que quatre soldats van morir ahir en combats al nord de Gaza, tres dels quals per "foc amic", per un error dels seus companys de tropes. En total, són 5 els morts israelians des que van començar les incursions.

Una de les víctimes era paracaigudista i les circumstàncies de la seva mort encara no s'han aclarit, mentre que els altres tres van morir quan un tanc israelià va disparar per error sobre un edifici on hi havia homes de les seves tropes. El mateix error va causar ferides a més d'una vintena de militars israelians.

Entre els palestins, des que va començar l'ofensiva israeliana sobre Gaza, el 27 de desembre, han mort unes 575 persones. I, segons fonts mèdiques palestines, els ferits són més de 2.700.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona