Política

Israel transfereix al govern d'Abbas una primera partida dels fons bloquejats

Amb aquests diners, el govern palestí d'emergència podrà fer front als salaris pendents d'uns 160.000 funcionaris

El govern d'Ehud Olmert ha transferit als comptes bancaris de l'Autoritat Nacional Palestina una part dels 400 milions de dòlars que va desbloquejar fa una setmana. Es tracta d'una primera partida de 118 milions de dòlars provinents de la recaptació d'impostos.

Olmert es va comprometre a transferir els prop de 120 milions per ajudar Mahmud Abbas i el seu govern d'emergència, presidit per Salam Fayad, en la cimera al balneari egipci de Sharm al-Sheik. D'aquesta manera, materialitza un gest de confiança cap al nou govern palestí després de l'expulsió de Hamàs del govern i de la sublevació a Gaza. En la cimera de dilluns passat, Olmert també va prometre a Mahmud Abbas que en breu alliberaria 250 presos palestins de Fatah, però encara no ho ha fet.

D'acord amb els Acords de París de 1995, el protocol econòmic del Procés d'Oslo, la Hisenda israeliana recapta les taxes d'aduanes a productes que entren en territoris palestins, així com els impostos als operaris de Cisjordània que treballen a Israel. Però el govern d'Olmert va deixar de transferir els diners quan Hamàs va arribar al poder el març de 2006.

Fonts palestines asseguren que el total del deute puja fins a 600 milions de dòlars. Tanmateix, Israel ha reduït el deute fins a 400 perquè li ha descomptat les factures de l'aigua i l'electricitat que subministra als territoris palestins. Amb aquests diners, Mahmud Abbas podrà fer front als salaris pendents d'uns 160.000 funcionaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.