Política

El Tribunal Constitucional podria anul·lar dos articles de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya

El Tribunal Constitucional podria declarar inconstitucionals els articles de l'Estatut que fan referència a l'exclusivitat del Síndic de Greuges i al domini del català en les carreres judicial i fiscal.

En concret, i segons ha publicat aquest dijous el diari Público, adduint fonts institucionals, els membres del tribunal veuen clara la inconstitucionalitat de l'article 78 que regula la figura del Síndic de Greuges.

Aquest article, que ha estat objecte d'un recurs presentat per Enrique Múgica, Defensor del Poble espanyol, estableix que el Síndic "supervisa amb caràcter exclusiu" l'activitat de la Generalitat de Catalunya i de tots els organismes i empreses vinculats amb l'administració catalana.

L'alt tribunal considera que aquestes competències amb "caràcter exclusiu" xoquen amb l'article 54 de la Constitució, que ha donat suport a la creació de la institució del Defensor del Poble "com a alt comissionat de les Corts Generals, designat per aquestes per a la defensa dels drets" fonamentals recollits en el Títol I de la Carta Magna, on s'estableix que "pot supervisar l'activitat de l'administració", sense cap distinció sobre l'àmbit territorial.

L'altre article de l'Estatut que, segons la informació del diari madrileny, quedaria anul·lat és el 102. En aquest apartat s'estableix que "els magistrats, jutges i fiscals que ocupin una plaça a Catalunya han d'acreditar un coneixement adequat i suficient del català per a fer efectius els drets lingüístics dels ciutadans en la forma i amb l'abast que determini la llei" i del "dret propi de Catalunya", i aquest coneixement suficient de la llengua serà "valorat d'una manera específica i singular per obtenir una plaça en els concursos de trasllat corresponents".

Respecte a aquest punt, els membres del tribunal recordarien que l'article 14 de la Constitució estableix que "els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaldre cap discriminació".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.