Política

Artur Mas vol que el Parlament recusi els magistrats del TC amb el mandat caducat

El líder de CiU creu que el tribunal "s'ha de declarar incompetent" per esmenar l'Estatut, aprovat pel poble català

El Parlament de Catalunya, a proposta de CiU o del president de la Generalitat, José Montilla, hauria de recusar els magistrats del Tribunal Constitucional que tenen el mandat caducat i prorrogat des del desembre de 2007, i demanar que l'òrgan es renovi abans de dictar sentència sobre l'Estatut. És l'opinió del president de CiU, Artur Mas, que aquest divendres a la tarda ha llançat aquesta proposta com a reacció catalana, amb perfil institucional, davant del bloqueig del TC, que avui ha tornat a fracassar en l'intent de fer aprovar una sentència sobre l'Estatut com a resposta al recurs presentat pel PP fa gairebé quatre anys.

"A través del Parlament, hem de fer que els magistrats amb el mandat caducat, entre els quals hi ha el nou ponent [el vicepresident del TC, Guillermo Jiménez], siguin renovats. Un cop renovat, l'únic que ha de fer el TC és confirmar l'Estatut, declarar-se incompetent per sentenciar el que ha decidit un poble", ha advertit en una compareixença feta pocs minuts abans de les sis i retransmesa en directe des de Banyoles per Catalunya Informació.

"Demanarem al tripartit que el Parlament faci sentir la seva veu. No pot ser que magistrats amb el mandat caducat i barallats entre ells puguin esmenar la voluntat popular", ha subratllat.

El candidat de CiU a la presidència de la Generalitat ha recordat que "el referèndum del 2006 [en què es va aprovar l'Estatut] era necessari perquè l'Estatut es convertís en llei, no era un referèndum simbòlic, sense referèndum aquell text s'hauria quedat en projecte de llei. No dic que el TC no pugui fer sentències sobre cada llei que desenvolupi l'Estatut, però no sobre el conjunt. El text aprovat pel poble no el pot tocar, s'ha de declarar incompetent", ha insistit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Hongria

Un eurodiputat del Fidesz dimiteix després d’agredir una dona

Barcelona
política

La parella de Sílvia Paneque renuncia com el seu cap de gabinet després de la polèmica

barcelona
Amèrica Llatina

La fiscalia veneçolana cita González Urrutia per una investigació penal

Barcelona
Estat espanyol

Puente cessa dos alts càrrecs de Transports investigats en el cas Koldo

Barcelona
afganistan

Els talibans prohibeixen el so de la veu femenina en públic

barcelona
Veneçuela

La UE avisa que no reconeixerà la victòria de Maduro sense verificar les actes

Barcelona
Estat francès

Macron inicia les consultes amb els partits per nomenar el nou primer ministre

Barcelona
europa

Alemanya celebrarà eleccions generals a la tardor de 2025

barcelona
política

L’UCE distingeix la trajectòria de la Plataforma per la Llengua i Joan Amorós

prada