Política

Cita amb la història

Món

Els demòcrates donen aquest dilluns el tret de sortida a quatre dies de convenció a Denver (Colorado), on Barack Obama serà proclamat oficialment candidat a la Casa Blanca. El Partit Demòcrata té el repte d'oferir una imatge d'unitat després de la guerra oberta de les primàries i Obama aprofitarà l'ocasió per presentar davant el públic una imatge de presidenciable i demostrar que és alguna cosa més que un candidat amb grans dots d'oratòria.

No s'ha d'oblidar que Obama ha passat de senador per Illinois a assolir la nominació presidencial del seu partit en només quatre anys. I alguns demòcrates creuen que encara hi ha molts nord-americans que no el coneixen prou. Aquesta convenció serà clau, doncs, per retratar-lo com un candidat que connecta amb els ciutadans i els seus problemes. En aquesta línia s'emmarca la jornada d'avui, que es dedicarà a presentar Obama com a part del somni americà destacant la seva infància com a fill de mare soltera o els seus inicis de treballador comunitari a Chicago. Parlaran la seva esposa, Michelle Obama, i alguns dels seus germans.

Aquesta és la convenció més important dels últims 40 anys i molts ja la comparen amb la del 1968, que va ser històrica per raons diferents. Llavors se celebrava enmig de tensions racials després dels assassinats de Martin Luther King i Robert Kennedy. Però la del 2008 també té un conflicte bèl·lic al darrere i s'hi arriba després d'unes controvertides primàries. A més, ja sigui perquè es tracta del primer candidat negre, per la personalitat del mateix Obama o pel relleu generacional que suposa, el cert és que la convenció demòcrata d'aquest any desperta més interès que la de fa quatre. Segons un sondeig del Pew Research Center, un 59% dels nord-americans diuen que estan interessats a seguir la convenció, gairebé el doble que fa quatre anys.

El que la majoria dels demòcrates esperen amb més delit és el discurs de dijous d'Obama, en què acceptarà oficialment la nominació a la Casa Blanca. No obstant, els seguidors de la seva exrival, Hillary Clinton, han expressat només un "modest interès" per aquest míting.

Trencant la tradició, Obama acceptarà la nominació fora del recinte on es fa la convenció, cosa que no passava des del 1960, i el lloc triat ha estat un estadi esportiu amb capacitat per a 75.000 persones. La vigília, el protagonista serà el seu número dos, Joe Biden, que centrarà el seu discurs a atacar McCain.

Una altra semblança amb la convenció del 1968 és que s'hi arriba també amb el partit molt dividit. Els seguidors de Hillary ja havien amenaçat de boicotejar la cita si no se li donava prou protagonisme. Al final, podran votar simbòlicament per ella i després Hillary cedirà els seus delegats a Obama.

Tant ella com el seu marit, l'expresident Bill Clinton, parlaran a la convenció, en un intent de superar la divisió dins del partit. Demà tindrà ella el protagonisme però abans parlaran destacades dones demòcrates que van posicionar-se per Obama des del principi per deixar clar que el sector femení no és exclusiu de Hillary.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.