Política

El somni americà, a votació (1)

Que el negre Barack Obama, encara que sigui de mare blanca, sigui candidat a la Casa Blanca ha exaltat els americans, que es troben immersos en un procés electoral extraordinari després dels vuit anys de presidència de George Bush, la guerra de l'Iraq i el crac financer.

Ciutadans dels Estats Units establerts a Catalunya des de fa anys analitzen la campanya per a l'AVUI.cat, en dos reportatges en vídeo, el primer dels quals us oferim avui.

Com explica el professor de la Universitat de Vic Ronald Puppo, californià establert a l'Alt Empordà i traductor de Jacint Verdaguer, el que està en joc en aquestes eleccions és "el somni americà", entès no com l'oportunitat de fer fortuna, sinó com la democràcia real que permet que el poble sigui sobirà. Per Puppo, el fet que fins ara no hi hagi hagut cap candidat no blanc a la presidència d'un país multiracial és un "desperfecte del sistema".

El factor racial, el paper de la família i de la religió, la importància del populisme de John McCain enfront de l'elitisme de què s'acusa Barack Obama, la funció de la premsa i les quantitats ingents de diners gastades en aquesta campanya són claus del procés.

En aquest primer vídeo les repassen Ronald Puppo, l'escriptor de West Virginia establert a Sant Cugat Sam Abrams i els professors de l'Institut Nord-americà de Barcelona Greg Riley i Judith Leavy, de Texas i Boston, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.