Política

L'acord bilateral serà suficient perquè TV3 es vegi al País Valencià

La nova llei de l'audivisual elimina l'autorització estatal per a la reciprocitat. ERC adverteix que encara podrà entorpir el procés si no habilita l'espai radioelèctric necessari

Un conveni bilateral i de reciprocitat entre la Generalitat i el govern del País Valencià serà suficient perquè TV3 i Canal 9 emetin a tots dos territoris sense necessitat del vistiplau del govern espanyol. Així ho han pactat el PSC, CiU i ERC-ICV-IU dins el marc de l'aprovació de la llei de l'audiovisual aprovada aquesta tarda a la comissió constitucional del Congrés. La novetat introduïda comporta que el govern espanyol ja no participa en el procediment i que només caldrà que els dos governs dels Països Catalans acordin les emissions de les televisions públiques per proximitat i qüestions lingüístiques i culturals.

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, creu que aquesta "no és la solució òptima" perquè no resol definitivament la qüestió, però tot i així ha celebrat que com a mínim s'elimini l'autorització estatal.

Sobre el conjunt de la norma, que regula molts d'altres aspectes, ha assegurat: "No és la meva llei". Duran considera que diverses esmenes presentades per al tràmit al Senat farien que la llei envaeixi competències de Catalunya i que no respectin les diferents llengües de l'Estat. Tot i així recorda que TV3 "no queda afectada per aquesta norma" i que se seguirà defensant la televisió pública de Catalunya.

Toc d'alerta a De la Vega
El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha defensat l'habilitació d'espai radioelèctric per permetre la reciprocitat entre TV3 i Canal 9 durant el debat de la llei audiovisual, que ha aprovat el Congrés amb als vots de PSOE, CiU i Coalició Canària.

El portaveu independentista ha reconegut que "l'eliminació del permís de l'Estat per permetre la reciprocitat entre les dues televisions, que només necessita d'un acord entre la Generalitat catalana i la Valenciana, és un primer pas, basat en una esmena presentada per Esquerra". Tanmateix, recorda que "ara cal habilitar l'espai radioelèctric per permetre aquesta reciprocitat, un fet que ha d'impulsar el govern de l'Estat". Ridao ha instat la vicepresidenta De la Vega a "buscar una solució i permetre aquest espai radioelèctric" perquè si no estem en la mateixa situació que estàvem, ha sentenciat.

Ridao considera que sense aquest espai radioelèctric la llei "ignora la pluralitat lingüística i cultural de l'Estat, encara que les televisions estatals públiques i privades gaudeixen d'un bé de domini públic com és l'espai radioelèctric en règim de concessió, només hi ha obligacions genèriques, fet que permetrà persistir en el monopoli del castellà, i amb aquest monopoli es reforça el sector audiovisual i la producció que gravita entorn de la capital de l'Estat".

Durant la seva intervenció, Ridao ha recordat que la llei audiovisual s'ha fet amb "una tramitació exprés per evitar i esquivar el debat, sota l'excusa de l'apagada analògica". Per a Ridao, "l'interès general passa a un segon pla, es debaten grans problemes de grups audiovisuals", i és per això que ha denunciat la manca de debat.

Per a Ridao, la llei suposa un primer pas per al "desballestament del sector públic de comunicació", primer amb "TVE, que amb el temps acabarà agafant el mateix camí que la televisió francesa" i "posteriorment amb les televisions autonòmiques, ja que l'objectiu és acabar amb el model mixt de finançament públic-privat", ha opinat el portaveu independentista.

El coordinador dels diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès, ha destacat "el compromís del govern socialista amb la reciprocitat de l'emissió de TV3 i Canal 9, que ha concretat a través de l’aprovació de la llei de l’audiovisual per continuar avançant en aquesta direcció". Vallès ha qualificat d'"històric" l’acord assolit avui perquè, per primera vegada, "es garanteix per llei que l’emissió de les televisions públiques autonòmiques pugui efectuar-se en altres comunitats autònomes limítrofes i amb afinitats lingüístiques i culturals". Una reciprocitat que haurà d’acordar-se "mitjançant un conveni entre ambdues comunitats autònomes".

Per la seva banda, el portaveu d'ICV al Congrés de Diputats, Joan Herrera, ha advertit que amb l'aprovació al Congrés del projecte de llei general de la comunicació audiovisual "es posa en risc'"el model de la Corporació Catalana de Mitjan Audiovisuals perquè no garanteix l'autonomia dels mitjans públics autonòmics i locals en el seu finançament, que fins a ara ha estat mixt, amb pressupost públic i publicitat.

Herrera ha lamentat "les presses i l'opacitat" del govern del PSOE per a aprovar aquesta llei i que només hagi negociat amb CiU: ·"La llei és un risc per al model públic del sector audiovisual perquè s'imposa una definició del sector com un mercat i no com servei públic que fomenti el pluralisme, la cultura i l'educació".

"La llei només beneficia als grans prestadors, és a dir, a les cadenes privades i perjudica al sector en el seu conjunt" ha subratllat Herrera, que ha assegurat que amb aquesta llei "s'obre la porta al desmantellament de la televisió pública, transformada en un servei de segona".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona