Política

'The Economist' culpa els pares de la Constitució de no haver definit bé "nació"

El setmanari fa una radiografia crítica de Catalunya repassant la ILP antitaurina, les consultes sobiranistes i les eleccions al Parlament de la tardor, en què una victòria de CiU beneficiaria Zapatero

El setmanari anglès The Economist ha dedicat avui un reportatge al futur de Catalunya titulat Toros i vots. El text –força opinatiu–, relaciona la ILP sobre la prohibició de les corrides de toros, les consultes populars del passat 13 de desembre i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut amb les eleccions al Parlament que han de tenir lloc la tardor que ve.

The Economist diu que la imminent decisió del TC sobre l'Estatut, un text que "només dóna petites empentes en el camí llarg de la descentralització", serà clau per a Espanya. En referència al polèmic article que defineix Catalunya com a nació, destaca que al tribunal se li està demanant que faci una cosa que els pares de la Constitució no van fer el 1978. The Economist diu que se l'obliga a definir uns conceptes que s'han estat discutint des d'aleshores: el d'Espanya i les nacionalitats.

CiU beneficiaria el PSOE
Pel que fa a les eleccions, assenyala que CiU, "partit al qual li agrada tenir poder a Madrid", podria sortir-ne guanyador tot i no aconseguir la majoria, cosa que beneficiaria Zapatero perquè "podria oferir-li més escons" i permetre que els socialistes tinguessin un govern més estable".  El text acaba apuntant, doncs, que "molta gent de fora de Catalunya espera la victòria de CiU".

La publicació també explica que la prohibició de les corrides va més enllà de "l'amistat als toros" i que es tracta "d'un joc polític" entre Catalunya i Espanya. I és que, segons la publicació, per alguns catalans la prohibició és una manera de "burlar-se" dels espanyols, "un passatemps molt popular en un any electoral". "No importa que les pròpies tradicions catalanes impliquin tortures similars als animals indefensos", afegeix.

El setmanari d'informació econòmica i política recalca que "el fervor de Catalunya pot ser enganyós" i posa com a exemple les consultes populars del 13-D, que només van aconseguir mobilitzar un 27% de la població.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Montero intenta calmar ERC i és citada pel PP al Senat
política

Montero intenta calmar ERC i és citada pel PP al Senat

madrid
Finlàndia

Rastrejaran els mòbils per evitar entrades massives de migrants

Barcelona
Estat espanyol

Peinado apunta que del “silenci” de Sánchez se’n poden treure “conclusions”

Barcelona

El Suprem veneçolà declara la victòria electoral de Maduro enmig de les acusacions de frau

Barcelona
Política

L’alcalde de Banyeres es desdiu i ara diu que no dimiteix

Banyeres del Penedès
àsia

Xocs entre policia i manifestants en una protesta antigovernamental a Indonèsia

barcelona
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona
Política

La direcció d’ERC demana un informe jurídic sobre l’avançament del congrés

barcelona
política

Un manifest insta a moure’s contra l’emergència lingüística als Països Catalans

prada