Política

Karzai lidera la cursa presidencial afganesa

El cap d’Estat de l’Afganistan és favorit però podria veure’s forçat a una segona volta, segons un sondeig. L’amenaça talibana fa témer pels comicis de dijous

El president de l’Afganistan, Hamid Karzai, lidera la cursa de les eleccions presidencials de dijous que ve, però sense prou majoria per imposar-se en primera volta, segons un sondeig publicat ahir pel centre nord-americà International Republican Institute.

L’enquesta indica que un 44% dels afganesos tenen intenció de votar Karzai en els segons comicis presidencials de la història del país. Si es confirmés aquest resultat, caldria celebrar una segona volta, ja que el candidat guanyador no hauria obtingut el 50% dels vots més un necessaris per imposar-se en primera.

Karzai s’enfrontaria llavors al segon candidat més ben posicionat, l’exministre d’Exteriors Abdullah Abdullah, a qui el sondeig atorga el 26% dels sufragis.

El candidat independent Ramazan Bashardost és tercer a la llista amb el 10% d’intenció de vot, seguit de l’exministre de Finances Ashraf Ghani, que té el 6%.

Segons el sondeig, el 90% dels afganesos desitja acudir a les urnes dijous, data en què també se celebraran eleccions provincials.

Més violència
No obstant, creixen els temors a què les amenaces dels rebels talibans –més forts que mai des que van ser derrocats del poder fa vuit anys i que han anunciat atacs a col·legis electorals i represàlies contra els votants– dissuadeixin una part dels 17 milions d’inscrits d’acostar-se a les urnes.

La violència s’ha intensificat en les darreres setmanes, que han vist com els talibans han redoblat els atacs a edificis governamentals al sud del país i han estès les seves accions al nord i a l’oest, fins ara més estables.

Ahir mateix, fonts oficials van informar que uns vint insurgents van morir en dos incidents separats al sud de Kabul, mentre que un míssil va caure prop de l’aeroport de la capital sense causar danys.

Pel que fa a la popularitat dels candidats, malgrat l’empitjorament de la guerra i la impressió generalitzada que el govern és corrupte i ineficaç, Karzai segueix sent altament valorat pels seus compatriotes: el 81% tenen una opinió favorable d’ell, contra un 17% que la té negativa, segons el sondeig de l’International Republican Institute.

L’enquesta revela, no obstant, que també Abdullah és apreciat, ja que té una popularitat del 71% i un 23% de valoracions contràries.

D’altra banda, els analistes destaquen que les eleccions afganeses suposen també un test per al president dels EUA, Barack Obama, i la seva estratègia d’enviar reforços militars a l’Afganistan per recuperar terreny en una guerra que fa vuit anys que dura i que encara no s’ha guanyat. En el que portem d’any, el Pentàgon ha enviat al país uns 30.000 soldats suplementaris, una xifra que eleva a més de 100.000 el total d’efectius de la coalició internacional desplegats a l’Afganistan.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona