Política

La censura del règim de l'Iran va afectar l'Avui.cat en la campanya electoral

La participació massiva en les eleccions fa allargar la jornada quatre hores més

Les eleccions generals que s'estan celebrant avui a l'Iran han provocat que les mesures de censura a Internet s'incrementessin durant la campanya electoral. Els mitjans de comunicació tradicionals, com la televisió i la ràdio, estan permanentment vigilats i les noves tecnologies han estat una eina de propaganda per als partits reformistes. Per això, el regim de l’ultraconservador Mahmud Ahmadinejad hi ha posat especial interès i s'han endurit els filtres.

Un dels mitjans que han patit aquest bloqueig a la xarxa ha estat l'Avui.cat. El professor Ramon Gaja, que fa més de cinc anys que viu a Teheran i ensenya català i llatí a la universitat, ha explicat al diari que fa uns deu dies no el va poder consultar. Tal i com passa amb altres webs –no només de mitjans de comunicació–, els filtres governamentals n'havien prohibit l'accés.

Aleshores, Ramon Gaja va demanar a la universitat un codi de seguretat per veure l'Avui.cat des de l'ordinador i li van facilitar sense problemes. "A tot el país hi ha filtres automàtics per navegar en pàgines que tenen un contingut sexual o polític, va ser una casualitat i ara ja és una web oberta", comenta el professor.

Jornada electoral calmada
Aquesta tarda, el ministeri iranià d'Interior ha decidit posposar quatre hores el tancament dels col·legis electorals, que estava previst per a les 18h, hora local, davant la massiva afluència a les urnes en els comicis presidencials.

En declaracions a la televisió estatal, el ministre de l'Interior, Sadegh Mahsuli, ha afirmat que, segons les xifres, la participació serà del 75% dels més de 46 milions d'iranians convocats per triar el nou president de la República Islàmica. "Al migdia, havien votat més de cinc milions de persones. Creiem que avui es registrarà una xifra rècord de participació", ha assenyalat Mahsuli.

El professor Gaja intueix "canvi", segons ha manifestat a l'Avui.cat. Amb tot, els resultats no se sabran fins d'aquí a dos dies, com a mínim, i potser poden trigar fins a quatre dies en fer-se públics, com va passar fa 4 anys.

En cas que cap dels quatre candidats aconsegueixi més del 50% dels vots emesos vàlids, haurà de celebrar-se una segona volta, ja prevista per divendres que ve.

Participació massiva

Els 49.000 col·legis electorals instal·lats a l'Iran han obert les seves portes a les 8 del matí. Des del primer moment, l'afluència a les urnes ha estat massiva a tot el país. "Hem hagut de demanar més paperetes perquè se'ns havien esgotat. No ha deixat de venir gent des del primer minut", ha explicat el responsable d'un col·legi electoral del nord de Teheran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona