Política

Els militants d’ERC tornaran a votar si volen revisar el pacte de govern amb els socialistes

La militància d’ERC podrà tornar a posicionar-se sobre l’actual pacte de govern entre ERC, el PSC i ICV-EUiA. Encara que les dues candidatures que actualment conformen l’executiva d’Esquerra –la de Joan Puigcercós i la d’Ernest Benach– intenten mantenir l’estabilitat de l’executiu al marge del procés congressual, el tripartit tornarà a estar al punt de mira en l’assemblea que els republicans celebraran el 14 de juny, una setmana després del superdissabte en què triaran president i secretari general.

Proclamades oficialment les candidatures, les seccions locals tenen ara marge per debatre i aprovar les esmenes a la ponència oficial, que ha coordinat el conseller d’Innovació, Josep Huguet, i que no parla de revisar el segon tripartit. Tal com van fer a la conferència nacional d’ERC de l’octubre passat, els crítics d’Esquerra Independentista –ara candidatura que opta a la presidència i a la secretaria general del partit– presentaran tot un paquet d’esmenes, entre les quals hi ha la revisió del pacte amb els socialistes.

Aleshores la direcció republicana va rebre el toc d’atenció d’un 43% de la militància, que va donar suport a l’esmena defensada pel diputat i promotor del corrent crític, Uriel Bertran. El tàndem Bertran-Jaume Renyer, que aquest dijous ha presentat les esmenes al casal de l’Eixample, fixa una renegociació a l’alça del model de finançament, sotmet la continuïtat del tripartit a l’aprovació d’una nova llei de política lingüística i, entre altres condicions, aposta per l’oposició frontal dels republicans a projectes com la MAT, el Quart Cinturó i “qualsevol tipus de transvasament de l’Ebre”.

El pla B per a l’Estatut
Bertran i Renyer aposten per una llista conjunta d’independentistes catalans, bascos i gallecs a les eleccions europees de l’any que ve. I pel que fa a la resposta davant d’una sentència adversa del Tribunal Constitucional respecte de l’Estatut, són partidaris de rebutjar la sentència i convocar un referèndum perquè s’autoritzi el govern a negociar amb l’Estat espanyol el dret dels catalans a decidir. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.