Política

Rubalcaba no sap explicar per a què volien temporitzadors uns terroristes suïcides

Per a què volien temporitzadors els islamistes detinguts a Barcelona si se suposa que eren suïcides i ells mateixos haurien fet esclatar les bombes? El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha admès aquest migdia que no té resposta per a aquesta pregunta, que li ha fet un periodista. La troballa de quatre aparells que es poden utilitzar com a temporitzadors era una de les principals proves esgrimides contra la cèl·lula desarticulada al Raval, però s'ha convertit en un dels detalls que no encaixen de la investigació.

Tampoc s'aclareix si l'atemptat era imminent, com manté únicament un confident. I queda el dubte de si hi havia tres suposats suïcides, com diu el jutge Ismael Moreno, o bé sis, com apunta el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido. "Jo tinc dades de la Guàrdia Civil, dic el que em diu la Guàrdia Civil que puc dir, no sé si la fiscalia té més informació", ha reconegut.

Rubalcaba ha comparegut aquest migdia després de reunir-se amb el conseller de l'Interior, Joan Saura, a la seu del ministeri, en una trobada urgent per intentar coordinar la informació de què disposen. Saura ha anunciat que han acordat que "cal intensificar la coordinació" i que per això han convocat una reunió per a la setmana que ve a Barcelona, en la qual participaran comandaments de tots els cossos policials, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Respecte als suposats objectius de la cèl·lula, el ministre ha repetit que l'única informació és la proporcionada per un testimoni protegit, un confident de la policia, que diu que els detinguts preparaven un atemptat per al cap de setmana passat. Això no obstant, no s'ha trobat una quantitat d'explosiu que permeti inferir que es preparava un atemptat imminent, malgrat que la policia insisteix a donar credibilitat al testimoni protegit. La conclusió, segons Rubalcaba, és que "queda clar que s'ha evitat un atemptat a Barcelona", independentment de si s'havia de cometre el cap de setmana passat o d'aquí a unes setmanes.

El ministre està convençut que els escassos grams de nitrocel·lulosa confiscats als detinguts havien de servir per entrenar-se i preparar l'atemptat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.