Política

ERC abandona les institucions de les Balears per "dignitat"

Esquerra ha anunciat que deixa tots els seus càrrecs i àrees de govern en totes les institucions de les Illes en què té presència, perquè considera "insostenible" la situació de polítics relacionats amb casos de corrupció

Esquerra ha anunciat avui que deixa tots els seus càrrecs i àrees de govern en totes les institucions de les Illes Balears en què té presència, perquè considera "insostenible" la situació de polítics relacionats amb casos de corrupció, amb un 18% dels càrrecs al Consell imputats i un 10% d'imputats a l'Ajuntament i al govern. Després d'anunciar la seva sortida de les institucions, el líder de la formació independentista ha demanat eleccions anticipades.

El ja exconseller d'Interior i president d'Esquerra a les Balears, Joan Lladó, ha informat que aquest matí ha comunicat al president del govern, Francesc Antich, la seva decisió irrevocable, en entendre que "no és acceptable" que les institucions comptin amb persones sobre les quals pesen condemnes de presó i peticions de mesures cautelars.

Així, deixaran els seus càrrecs al Consell de Mallorca Joan Lladó, com a conseller d'Interior; Miquel Àngel Sureda, com a director insular d'Emergències; Melció Galmés, com a director de Funció Pública, i Jaume Català, com a secretari tècnic de la conselleria d'Interior.

Al govern, abandonaran els seus llocs Josep Serra, com a director general d'Innovació Educativa, i Jaume Payeras, gerent del Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció de la Cultura de les Illes Balears (COFUC).

Finalment, a l'Ajuntament de Palma, Ferran Tarongí deixarà el seu lloc com a director municipal d'Arxius de Biblioteques i Patrimoni. En total, set càrrecs d'ERC deixaran els seus llocs en les tres principals institucions de les Illes.

Així, Lladó ha apuntat que durant massa temps les institucions han "suportat" càrrecs públics amb imputacions greus, que ara s'han vist agreujades amb una condemna de presó per a un diputat al Parlament, Bartomeu Vicens, i la retirada del passaport a un regidor de l'Ajuntament, Miquel Nadal. A això cal afegir-hi que la segona autoritat més important a les Balears està imputada en dos casos de corrupció, referint-se a la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar.

Segons ha manifestat, cal que aquest escenari polític "es renovi" per poder "presentar-nos davant de la societat amb un xic de dignitat". Lladó ha advocat per la convocatòria d'eleccions anticipades, perquè els partits puguin conformar llistes electorals amb "persones netes".

En relació amb qui substituirà Lladó en el lloc de conseller d'Interior, ha explicat que ell aposta perquè el càrrec se suprimeixi i els departaments d'Interior, Bombers i Emergències s'integrin en altres conselleries insulars. Segons la seva opinió, molts departaments estan sobredimensionats. De fet, ha revelat que, anteriorment, havia posat a disposició de la presidenta del Consell, Francina Armengol, la Conselleria d'Interior, "perquè se suprimeixi l'àrea". Així, ha instat la presidenta de la Institució a "aprofitar aquesta situació per reduir despesa".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.