Política

El Parlament demana que el TC es declari incompetent per decidir sobre l'Estatut

La cambra presenta un "incident processal" davant el Constitucional. Reclama com a segona opció que suspengui les deliberacions mentre no es renovi el tribunal

El Parlament demanarà a l'actual Tribunal Constitucional que es declari incompetent per decidir sobre l'Estatut. La mesa del legislatiu català ha decidit aquest matí, amb l'únic vot en contra del PP, que els lletrats del Parlament presentin demà un "incident processal" davant l'alt tribunal, reclamant que adopti la decisió d'inhibir-se davant el desprestigi en què ha caigut. I afegiran, com a segona opció, que almenys quedin suspeses les deliberacions mentre PSOE i PP no renovin el tribunal.

Quan no han passat ni 24 hores del debat d'ahir al Senat sobre l'Estatut, aquesta laberíntica qüestió ha registrat una nova acceleració, amb l'informe que els lletrats han presentat aquest matí a la mesa del Parlament. Aquest informe s'ha pres com a base per demanar la incompetència de l'actual TC, cosa que no té precedents des de la recuperació de la democràcia.

El president del legislatiu, Ernest Benach, ha reconegut després de la reunió de la mesa davant la premsa que la decisió del Parlament va més enllà de la simple petició de renovar el TC, perquè qüestiona que en les actuals condicions estigui legitimat per dictaminar sobre l'Estatut donada "la situació kafkiana" en què ha caigut.
 
Benach no ha descartat recórrer a instàncies internacionals en el cas que la posició catalana no sigui escoltada, però ha demanat no avançar esdeveniments.

L'informe dels lletrats en el qual es basa aquesta petició d'incompetència, que té 37 pàgines, analitza les causes segons les quals està compromesa "la independència i imparcialitat" de la deliberació. No qüestiona la competència objectiva del TC per deliberar sobre Estatuts, però sí la de l'actual tribunal. "La composició actual del tribunal està contaminada seriosament per l'anomalia" de les seves vacants i membres caducats, argumenta.   


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.