Política

Puja la tensió

CiU replica que “la falta d'escrúpols" la va tenir el PSC i demana “respecte” per a Maragall

L'exdirigent del PSC Jaume Sobrequés es dóna de baixa i dóna suport a Artur Mas

CiU i el PSC van elevar ahir el to de la precampanya electoral arran de l'entrevista a l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, en un butlletí de CDC en què pronosticava la victòria d'Artur Mas en els propers comicis del 28-N. La federació nacionalista va fer rebotar al PSC les acusacions, fetes per José Montilla, de “falta d'escrúpols” amb què els socialistes li retreien que hagués entrevistat Maragall, malalt d'Alzheimer, per erosionar-los.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, germà de l'expresident, es va alinear ahir amb les tesis de la direcció socialista i va acusar Convergència d'haver traspassat “determinats límits en el terreny moral”, per segona vegada en pocs dies, després que l'eurodiputat Ramon Tremosa comparés Montilla amb Franco.

La rèplica de CiU va ser igualment dura. I es va remuntar al 2006, quan el PSC va rellevar Maragall per Montilla com a candidat a la presidència de la Generalitat. “La manca d'escrúpols la va tenir el PSC tractant Maragall com el va tractar”, va etzibar el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig.

En la mateixa línia, però amb altres formes, es va expressar el president de CiU, defensant la “llibertat d'expressió” de Maragall. “Agradi més o menys la seva opinió, demano respecte”, va dir Mas. “Podia opinar sobre l'Estatut i sobre la sentència, i ara no pot opinar sobre les eleccions?“, es va demanar Mas, que va manifestar que el primer secretari dels socialistes “ha de reaccionar educadament i sense irritacions innecessàries”.

L'adéu de Sobrequés

L'entrevista de Maragall ha atiat el debat sobre el catalanisme del PSC, ja encès després que el conseller d'Economia, Antoni Castells, anunciés aquest estiu que no anirà a les llistes en les eleccions, i després que s'avancés que el ministre de Treball, Celestino Corbacho, sí que hi prendrà part. CiU el porta al seu terreny i interpreta que Maragall constata “que toca un canvi a Catalunya”, en paraules de Mas. La posició de la federació es va veure reforçada per l'anunci –amb una carta a Montilla i ampliada avui en aquest diari– de l'exdiputat al Parlament, exsenador i exportaveu del PSC Jaume Sobrequés, que estripa el carnet del partit perquè entén que “margina l'ala catalanista” de la formació, que, a més de Castells i Maragall, té dirigents com ara Montserrat Tura i Joaquim Nadal. Distanciat des de feia temps dels socialistes i ara favorable a un estat català, Sobrequés també avança que dóna suport als plantejaments d'Artur Mas, que ha posat el dret a decidir en el centre de la seva acció política.

El suport de Sobrequés a Mas es visualitzarà aquest mateix diumenge, ja que compartirà amb ell un míting de CiU a Martorell. Serà el mateix dia que Rodríguez Zapatero reapareixerà, després de dos anys, a la Festa de la Rosa del PSC a Gavà.

Mas veu "significatiu” que “hi hagi una sèrie de gent del món socialista, catalanista i de centreesquerra que ara diguin que cal un canvi i que el representa CiU”. Però mentre la federació situa el debat en la pèrdua de pes del sector catalanista dins del PSC, els socialistes el porten al terreny de l'independentisme, que els permet subratllar la “deriva radical” que, segons el seu parer, afecta CiU.

CiU i la independència

La marxa de Sobrequés constata que “qui vol la independència se'n va a Convergència”, va sentenciar la portaveu adjunta dels socialistes al Parlament, Rocío Martínez Sempere. El PSC “entén i respecta” la marxa de l'exdirigent i l'exdirector del Museu d'Història de Catalunya, i l'atribueix al fet que “ja no té una visió progressista” de Catalunya ni defensa “el catalanisme federal”, sinó directament “un estat català”. Des del PSC neguen que hi hagi preocupació per la marxa d'un dirigent que, recorden, feia temps que s'havia allunyat dels postulats dels socialistes.

La manca d'escrúpols la va tenir el PSC tractant com va tractar Pasqual Maragall”
Felip Puig
secretari general adjunt cdc
Per segon cop en una setmana, per part d'una força, es passen determinats límits en el terreny moral
Ernest Maragall
conseller d'educació
Demano respecte per la llibertat d'expressió i Maragall, que lliurement pot expressar l'opinió
Artur Mas
president de ciu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona