Política

El president de la Catalunya Nord compara la tradició dels toros amb la dels correfocs

Recorda que al nord del Pirineu es fan corrides a Ceret, Millars i Cotlliure, i hi ha tauromàquia des del segle XV

El president del Consell General dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord), Christian Bourquin, ha comparegut avui al Parlament per defensar les corrides de toros, i ha comparat aquesta tradició amb la dels correfocs. Bourquin, que ha fet la intervenció en francès, ha recordat que el govern del seu país també vol prohibir els correfocs perquè no accepta fer una excepcionalitat en la norma europea del foc.

La intervenció ha tingut lloc en la ronda de compareixences per discutir sobre la iniciativa legislativa popular (ILP) antitaurina, que es debat al legislatiu català.

A la Catalunya Nord hi ha actualment tres localitats amb places de toros, que són Ceret, Cotlliure i Millars. El president nordcatalà ha recordat que abans de la Segona Guerra Mundial també hi havia plaça a Perpinyà, però que aquesta va quedar enderrocada en el conflicte bèl.lic i no es va reconstruir.

Al seu entendre, els toros al Rosselló i al Vallespir se celebren sempre en el marc d'una festa d'arrel catalana, que data del segle XV, en la qual també s'hi inclouen geganters i correfocs. Bourquin ha apel·lat als valors republicans per demanar "respecte" a les minories i "tolerància". Fent apel·lació a la catalanitat compartida, ha insistit amb solemnitat: "En el terreny cultural només hi ha una sola Catalunya. No la dividim entre una Catalunya tolerant i una altra que no ho és".

Malestar a les Terres de l'Ebre
Després ha comparegut el president de l'Agrupació de Penyes de Bous de les Terres de l'Ebre, Miquel Ferré, que s'ha mostrat indignat amb la intenció de suprimir les corrides. Ho ha comparat amb la censura que el franquisme aplicava al cinema, "i que feia que alguns haguessin d'anar a Perpinyà a veure pel·lícules".

Ferré ha reclamat respecte per a les tradicions de les Terres de l'Ebre, de la mateixa manera que ha fet el ramader Pedro Fumadó. En un to igualment molt enfadat, aquest ha qüestionat que els diputats jutgin una matèria "que desconeixen" i ha demanat que no es margini el sud de Catalunya. "Els catalans del sud demanem respecte i ens neguem a perdre el nostre origen i la nostra identitat: si l'aigua és la nostra vida, els toros són la nostra passió", ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.