Política

CiU vol forçar el Parlament a impedir la "claudicació" de Montilla davant Zapatero pel finançament

El secretari general adjunt de CDC i diputat de CiU al Parlament, Felip Puig, ha avançat avui que CiU forçarà la cambra a pronunciar-se sobre la negociació del model de finançament i proposarà impedir que el president de la Generalitat, José Montilla, "claudiqui" davant el PSOE.

Puig ha sortit al pas de les declaracions d'ahir de Montilla, que va llançar dures crítiques al president de CiU, Artur Mas, perquè no és "al costat" del govern en la negociació del finançament, que segons el president es pot compatibilitzar amb la "participació coresponsable" del PSC "en el projecte conjunt dels socialistes espanyols".

Per Puig, les paraules de Montilla revelen que el president de la Generalitat "està subordinant el finançament de Catalunya a l'estabilitat del govern" de José Luis Rodríguez Zapatero.

Segons Puig, en considerar que el nou finançament "ha de ser compatible amb el projecte comú del socialisme espanyol", Montilla està confirmant que "Catalunya no tindrà un bon sistema", perquè per damunt de tot hi ha els interessos de Rodríguez Zapatero.

"Catalunya ja ha perdut la batalla del finançament, ¿ERC i ICV-EUiA estan d'acord amb Montilla que és més important l'estabilitat del govern espanyol que el finançament de Catalunya?", ha interrogat els socis dels socialistes catalans.

Davant el "vassallatge que imposa el PSOE al PSC", segons Puig, "només queda que al Parlament hi hagi una majoria que obligui Montilla a rectificar i a no claudicar davant aquesta subordinació".

CiU es planteja interpel·lar el govern català sobre finançament en el pròxim ple del Parlament, per poder presentar en el ple següent una moció sobre aquest tema i forçar els partits de la cambra a votar sobre aquesta "supeditació" del PSC al govern de Rodríguez Zapatero.

"En el pròxim ple tornarem a demanar a Montilla que revisi la seva estratègia negociadora, que anteposi els interessos del país per damunt de l'estabilitat del govern i que exigeixi al govern espanyol que es compleixi l'Estatut", ha subratllat Puig.

Puig sospita que, en aquesta recta final de les negociacions entre la Generalitat i l'executiu espanyol, el tripartit està "escenificant un últim gest de fermesa" per després poder presentar la xifra de diners acordada com a millor del que s'esperava. En realitat, però, "l'acord final ja està escrit", segons Puig.

Pel que fa a les crítiques de Montilla per la falta de sentit de país de CiU, Puig les ha atribuït al "nerviosisme" del president català, que ha hagut de superar la seva "setmana més negra", amb la vaga de mestres, els incidents entre estudiants i Mossos d'Esquadra i les turbulències sobre finançament.

Puig ha recalcat que en cap cas pot atribuir a CiU la culpa del possible fracàs de les negociacions en el finançament, ja que la formació que lidera Artur Mas "ha buscat sempre la unitat d'acció" amb el govern de la Generalitat, però s'ha vist exclosa, per exemple, de la comissió mixta que negocia el finançament.

La principal responsabilitat que fracassi el finançament, ha insistit, serà en tot cas la "debilitat" de Montilla davant el PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.