Política

El Centre Simon Wiesenthal presenta una operació per localitzar antics nazis a l'Amèrica llatina

El Centre Simon Wiesenthal llançarà avui l'anomenada Operació Última Oportunitat destinada a localitzar el parador de dirigents nazis que van buscar refugi a l'Amèrica llatina després de la Segona Guerra Mundial.

La iniciativa, que ja es va desenvolupar al centre i l'est d'Europa, inclourà, a més de l'Argentina, Xile, l'Uruguai i el Brasil, on "s'estima que hi ha milers de nazis amagats", segons ha informat l'Agència Jueva de Notícies.

L'anunci oficial de la posada en marxa de l'operació es farà demà a la seu de la mútua jueva AMIA, situada al centre de Buenos Aires, destruïda per un atemptat el 1994 i tornada a construir. El director del Centre, Efraim Zuroff ha dit que la "fase sud-americana" de recerca d'exdirigents del III Reich "serà probablement l'últim gran esforç per localitzar i jutjar els nazis amagats pel món, a 62 anys de la caiguda d'aquest règim".
"Creiem que hi ha entre dotzenes i centenars de criminals de guerra nazis a la regió dels quals no sabem la seva existència", ha explicat Zuroff, que ha indicat que el pla inclou el pagament de recompenses per la informació que permeti trobar el parador dels nazis ocults a la regió.

"El problema no és trobar aquesta gent sinó portar-los a una cort. La voluntat política s'està tornant més dificultosa que trobar informació i agafar els sospitosos", ha afegit Zuroff, que s'ha queixat perquè la majoria dels països de la regió, amb governs de centre-esquerra, "no va intentar emprendre investigacions exhaustives" per trobar criminals de guerra. Tot i això, ha destacat que "si nosaltres trobem els nazis, ells avui els extraditaran".

Una de les recompenses més altes oferta és per Aribert Heim, metge del camp de concentració de Mauthausen i pel qual fiscals austríacs i alemanys ofereixen fins a 310.000 euros per a qui contribueixi a la seva captura.

Després de la finalització de la Segona Guerra Mundial, l'Argentina es va convertir en un refugi de líders nazis. L'últim a ser localitzat va ser Erich Priebke, que vivia a la ciutat de Bariloche i va ser arrestat el 1994 i després extradit a Itàlia, on va ser condemnat per l'anomenada matança de les Fosses Ardeatines, on van ser executades 335 persones el mes de març del 1994.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona