Política

Zapatero reparteix 'talante'

Mentre que dilluns a la nit la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, sortia encantada de la Moncloa perquè està convençuda que se li aplicarà el model de finançament que reivindica Catalunya, ahir els líders de Galícia, Extremadura i Astúries es mostraven persuadits del contrari: que obtindran un sistema a mida de les seves necessitats sense sotmetre’s a “cap Estatut”, proclamava l’extremeny Guillermo Fernández Vara, felicitant-se que es reparteixi joc en la “construcció” del model.

La setmana de portes obertes de la Moncloa està començant a donar fruits. I excepte els negociadors catalans i andalusos, que van fer una visita d’incògnit i fora d’hores d’oficina, tothom que passa pel despatx de José Luis Rodríguez Zapatero reconeix i agraeix públicament les altres dosi de tarannà amb les quals es rep i s’acomiada els visitants.

Recrear les orelles
No és només perquè la direcció del PP de Mariano Rajoy –ofesa pels afalacs que la lideresa va dedicar al president espanyol amb el logotip de la Moncloa de fons– intenti posar en evidència l’estratègia de Zapatero de recrear les orelles a tothom que el visita, sinó que això ho han deixat en evidència els diferents interlocutors que ha tingut en només dues jornades.

A hores d’ara, i veient com responen els diferents presidents autonòmics que han desfilat aquests dies per Madrid, Zapatero està aconseguint aïllar les reivindicacions del govern català deixant-les com una peculiaritat més de les moltes que ha escoltat el cap de l’executiu espanyol en aquesta ronda de contactes territorials.

De moment, tothom sembla haver obtingut el compromís que s’aplicarà un sistema de finançament a la carta, després d’admetre, però, que en realitat el nou model encara no s’ha posat sobre el paper. El que sí que és segur és que abans del dia 31 de desembre el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, farà públic el nou document del govern espanyol en el qual es perfilaran les bases del model, però continuarà sense haver-hi les xifres. Després d’això, i un cop acabada la ronda de Zapatero amb els presidents, al gener es convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per donar l’aval al nou model.

En línies generals, alguns dels elements que ahir va deixar entreveure el secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, sembla que recullen part de les pretensions catalanes, com ara limitar la solidaritat a educació, sanitat i serveis socials i incrementar el fons de la dependència i la immigració. Però el que subratllava Ocaña és que la prova que l’acord és “imminent” és que territoris com Madrid o Galícia, amb problemàtiques molt diferents, han destacat que el model pot resoldre les seves necessitats.

I mentre això no es confirma, de moment la impressió és que l’executiu català pot acabar embolcallat per un consens general forçat per Zapatero amb tots els territoris, i quedar com l’únic que posa entrebancs per tancar l’acord després d’haver estar el principal promotor del canvi de finançament.

Perquè és evident que en les reunions d’ahir Zapatero va aconseguir vèncer importants resistències per part de tres de les autonomies que més han batallat contra la modificació del model: Galícia, Extremadura i Astúries. El dia anterior, a més, s’havia trobat de manera discreta amb un altre dels integrants del front dels rebels, el president de Castella - la Manxa, José María Barreda.

El president de la Xunta, Emilio Pérez Touriño, és el que es va mostrar més entusiasmat amb les explicacions de Zapatero i, sobretot, el que més va destacar la receptivitat a les seves propostes que se centren en que el reconeixement del factors d’envelliment i dispersió de la població gallega. Per Touriño, com també pel president extremeny i per l’asturià Vicente Álvarez Areces, això ha de tenir pràcticament el mateix valor que l’increment de la població que reclamen territoris com Catalunya o Madrid.

Cost de la llengua pròpia
El president gallec, a més, va posar sobre la taula un tercer element: que a l’hora de fer els números es tingui en compte la despesa addicional que suposa la implantació i promoció de l’idioma en els territoris amb llengua pròpia. Una circumstància que la Moncloa s’avé a “estudiar”.

La ronda de Zapatero continuarà avui amb el president del País Valencià, Francisco Camps. En només quatre dies s’haurà vist amb vuit líders territorials. A la resta els rebrà a partir del 5 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.