Política

El govern escocès publica un projecte sobre el referèndum d'independència

Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia, ha publicat un esborrany del projecte de llei per a la celebració de la consulta

L'executiu escocès, presidit pel nacionalista Alex Salmond, ha fet públiques aquest dijous les preguntes que proposarà per al referèndum d'independència perquè els escocesos puguin decidir el seu futur. Segons explica el projecte de llei per a la consulta, què serà sotmès a la resta de partits, els votants podran triar entre dues opcions: recolzar l'entrega de nous poders al Parlament d'Edimburg o la separació plena d'Escòcia del Regne Unit.

La formació d'Alex Salmond, el Partit Nacionalista Escocès (SNP), defensa que el seu país ja disposa del seu propi Parlament i plenes competències en matèries com l'educació, la sanitat i la vivenda. Per aquests motius, reclama el dret d'independitzar-se del Regne Unit per gaudir d'una millor situació econòmica. "El govern escocès creu en la sobirania de la nostra població" ha comentat Salmond, per qui el debat sobre l'autodeterminació és "més fort i més urgent" en l'actual situació de crisi econòmica.

"Més poders per al Parlament d'Escòcia, sí o no". "Independència, sí o no". Són les dues preguntes que el primer ministre Alex Salmond vol fer als escocesos en referèndum. L'esborrany de la llei per a la celebració d'una consulta sobre el futur del país demana l'opinió dels ciutadans respecte a si la qüestió per l'ampliació dels poders ha de referir-se a la plena autonomia fiscal –devolution max– o a la proposta més limitada dels partits unionistes. L'esborrany de la llei estarà a consulta pública fins al 30 d'abril, i no es portarà al Parlament per a la seva votació fins després de les eleccions britàniques.

Els ciutadans escocesos poden decidir en les properes setmanes com volen que sigui la pregunta del referèndum sobre l'ampliació de poders. Si volen una ampliació màxima o més limitada. Alex Salmond ha assegurat que la consulta permetrà elaborar una pregunta final per al referèndum basada directament en les opinions majoritàries dels escocesos.

Durant la presentació de l'esborrany de llei, Alex Salmond ha defensat el dret d'Escòcia a celebrar un referèndum. "La importància dels referèndums sobre qüestions constitucionals és evident arreu del Regne Unit. L'Assemblea Nacional de Gal·les ha votat per unanimitat fer un referèndum per ampliar els seus poders, i Westminster dóna suport a una consulta per la reforma del sistema electoral. No hi ha cap raó per la qual Escòcia hauria de rebre un tracte diferent, o menys democràtic", ha remarcat Salmond.

Salmond ha assegurat que el Partit Nacional Escocès farà campanya per un vot sí-sí en el referèndum. "Sí per a més responsabilitats per al Parlament, i sí per aconseguir la independència", ha defensat, recordant que "el sí-sí va ser l'eslògan guanyador de la campanya del 1997".

Amb la majoria de les enquestes indicant que els conservadors podrien necessitar pactar amb algun altre partit per formar govern a Londres, els nacionalistes escocesos –i els gal·lesos– podrien tenir la paella pel mànec en uns mesos i exigir suport al referèndum a canvi del suport del nou executiu britànic.

El document presentat aquest dijous a Edimburg preveu que un referèndum amb un resultat positiu per iniciar negociacions per la independència no tindria un valor legal al Regne Unit. "Mentre que el referèndum no tindria un efecte legal en la Unió, el govern d'Escòcia espera que el Parlament britànic i escocès i els governs respectius, escoltarien l'opinió de la gent d'Escòcia i actuarien en conseqüència".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.