Política

Precampanya

La lluita contra la corrupció

La repesca del vídeo

ERC edita un vídeo en què ataca CiU pel cas Millet i que recorda el documental 'Confidencial.cat', que la federació va fer contra el primer tripartit

Els republicans es vanten de ser el partit de l'anticorrupció

  • Joan Puigcercós i altres dirigents d'ERC mirant el vídeo del cas Millet, ahir durant la presentació de la campanya ACN.
  • Video: La veritat del cas Palau

ERC ha desenterrat la batalla dels vídeos electorals i ha tornat el bumerang a CiU, que en els comicis del 2006 va llançar un torpede contra la línia de flotació del tripartit amb el famós Confidencial.cat, un “documental polític” que deixava per terra la gestió del primer govern d'esquerres. Llavors en van distribuir un milió d'exemplars, en una campanya molt agressiva contra el PSC, ERC i ICV. Ara, els republicans, en el seu “combat” contra la corrupció, han editat un altre vídeo a les portes del 28-N, en aquest cas sobre la comissió parlamentària que ha investigat la possible relació entre els comptes de CDC i la trama ordida per Fèlix Millet.

Són setze minuts de compilació d'imatges d'algunes de les persones que van declarar en aquella comissió –Felip Puig, Àngel Colom, Fèlix Millet, Jordi Montull, treballadores del Palau de la Música, etc.– i en què, segons els republicans, apareixen unes quantes proves contra la formació liderada per Artur Mas. Aquest vídeo, que en comparació amb el Confidencial.cat té un muntatge molt més senzill, es projectarà en el marc d'unes xerrades que ERC farà arreu del país i que tenen un títol prou eloqüent: La veritat del cas Palau. El president dels republicans, Joan Puigcercós, va reconèixer ahir que les formacions que estan esquitxades per algun escàndol no perden vots, però va argumentar que aquestes situacions s'han de denunciar a la ciutadania per “responsabilitat”.

Les cares visibles de les conferències seran els diputats d'ERC que van participar en la investigació: Pere Bosch i Maria Àngels Cabasés.

CiU sempre ha defensat la seva innocència en aquest afer i ha titllat la comissió de “tribunal polític”, mentre que el tripartit és a l'altre cantó de la balança. Manté que hi ha “indicis raonables” que la federació es va finançar irregularment, i ha enviat les conclusions a la fiscalia, que encara no s'ha pronunciat.

La gent “honesta”

Aquesta ofensiva audiovisual que ha llançat ERC forma part de la campanya Gent honesta a la política, que recull l'herència del Mans netes, que ja van fer servir el 2003. Esquerra es vol reivindicar com el partit de l'anticorrupció i demostrar que tothom “no actua igual”.

Ahir es va presentar aquesta nova estratègia al grup parlamentari. A banda de les denúncies contra CiU, el partit de Puigcercós vol posar èmfasi en unes propostes que han ideat per intentar millorar la transparència de l'administració i que també han de servir per fer tornar la confiança de la societat en la política, molt malmesa pels afers de corrupció. És en aquest punt que s'inclou la iniciativa estel·lar i que formarà part del programa: una llei que serveixi perquè els ciutadans puguin exercir més control en els organismes públics i que ja està arrelada en uns quants països anglosaxons. “La gent podrà demanar informació sobre qualsevol aspecte, i se l'haurà de respondre”, va afegir-hi Puigcercós. ICV ja ha llançat una proposta semblant. ERC també vol crear un òrgan únic de contractació pública i impulsar un pacte d'integritat en l'àmbit de la contractació pública.

CiU va voler treure importància al vídeo i a les seves possibles conseqüències, però va avisar ERC que la campanya contra la corrupció se li podria girar en contra.

16
minuts
dura el vídeo d'ERC en què vol evidenciar “la veritat del cas Palau”. També se n'ha fet una versió més curta de tres minuts que es difondrà per internet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.