POLÍTICA
Al Ministeri d'Indústria no li agrada que se li adrecin els escrits en català
Retorna a l'Ajuntament de Fontcoberta una carta enviada a la representació del ministeri a Girona perquè no estava escrita en castellà
Un escrit de l'Ajuntament de Fontcoberta adreçat a la Inspecció de Telecomunicacions de Girona –dependent del Ministeri d'Indústria– ha estat rebutjat perquè no era en castellà. El fet ha causat la indignació del consistori. “Ens fan sentir com a estrangers a casa nostra”, va manifestar ahir l'alcalde, Joan Estarriola (ERC). El text en qüestió era una queixa de l'Ajuntament per l'estat en què es troba la xarxa de telèfons del municipi des del temporal del mes de març. Com que les reiterades peticions que s'havien fet a la companyia Telefónica perquè ho arreglés no havien donat el seu fruit, es demanava al ministeri que hi intervingués. La carta, amb una sèrie de documentació adjunta, es va lliurar el 14 d'agost a la prefectura provincial d'Inspecció de Telecomunicacions de Girona, a l'atenció del seu responsable, Ramon Ariza. Suposadament, els funcionaris de Girona van trametre la carta a la seu de la secretaria d'estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, a Madrid.
“Falta la traducció”
Amb data de 14 de setembre, la divisió d'atenció a l'usuari de les telecomunicacions del Ministeri d'Indústria va contestar al consistori que els tornaven la carta perquè hi faltava la traducció de l'escrit, emparant-se amb una llei del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú segons la qual “la llengua dels procediments tramesos per l'administració general de l'Estat serà el castellà”. A més, es requereix a l'Ajuntament de Fontcoberta que, en el termini de deu dies, torni a enviar la carta amb la corresponent traducció. Si no –s'assenyala– es considerarà que han desistit en la reclamació. “Ni parlar-ne, d'escriure'ls en castellà”, va assegurar ahir Estarriola, visiblement enutjat. “Ens vam adreçar a ells de manera correcta –va explicar l'alcalde–, tot i que estàvem farts que Telefónica durant mesos no ens fes cas i, com que ho enviàvem a Girona i hi tenim tot el dret, ho vam fer en català”. Atès que buscant l'ajuda del ministeri no se n'han sortit, a partir d'ara aniran presentant denúncies contra Telefónica i, si convé –va afegir Estarriola–, recorreran al Síndic de Greuges.
Ahir no va ser possible obtenir la versió de la Subdelegació del Govern a Girona.
La reclamació
El motiu de la queixa al Ministeri d'Indústria és l'estat en què es troba la xarxa de cables aeris de telèfons a Fontcoberta. La nevada del mes de març la va malmetre en molts punts i, al cap d'uns dies, Telefónica hi va fer unes reparacions provisionals perquè els veïns tornessin a tenir línia. Aquella provisionalitat, però, s'ha perpetuat en el temps. Segons l'Ajuntament, Telefónica no ha fet cas de les seves queixes i per això van decidir denunciar-ho al ministeri. En la documentació enviada a Girona s'afirma, per exemple, que resten cables enrotllats al voltant dels pals, connexions fetes sobre cables aeris, vanos a poca distància del terra –en algun cas, travessant la via pública– i vanos prop de línies elèctriques.
LA FRASE
Una llei per dirigir-se a l'Estat en català
El cas de Fontcoberta va transcendir ahir, precisament el dia que el ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, va anunciar que el seu executiu prepara una nova llei per reconèixer el dret dels ciutadans a dirigir-se a determinats àmbits de l'administració en qualsevol de les llengües cooficials a l'Estat, segons va informar l'agència ACN.
L'objectiu de la llei seria “garantir els drets lingüístics de tots els ciutadans”, i ja s'ha constituït un grup de treball al si del seu ministeri per preparar el projecte de llei. Manuel Chaves, que no va aclarir quins seran els àmbits on també atendran escrits en català, basc i gallec, va assegurar que el seu govern té la voluntat d'aprofundir en el reconeixement del plurilingüisme.