Política

La contra

Companys, la detenció

Apareix un document que detalla l'arrest del president màrtir per part de la policia militar nazi. Quatre individus brandant metralletes se'l van endur

En la història de Catalunya mereix un capítol especial el moment que ens vam trobar de ple embardissats en la Segona Guerra Mundial. Aquest és un país de derrotes, ja ho sabem, però fins i tot en aquest cas sempre acabem al rovell de l'ou. Deu ser l'esperit carolingi. Per això és tan interessant un manuscrit inèdit sobre el president Lluís Companys que els historiadors Josep Alets i Joaquim Aloy acaben de localitzar a Amsterdam.

La segona dona de Companys, Carme Ballester, hi narra per primera vegada el moment de la detenció del president màrtir a La Baule (Bretanya) per part de la policia militar nazi, que en aquell moment ocupava la França de Vichy. Era un funest 13 d'agost del 1940, fa setanta anys.

Ballester escriu amb una sintaxi entortolligada però molt atractiva. “Dos homes vestits en civil i quatre amb uniforme de soldats alemanys (a més, no parlaven altra llengua que l'alemanya) doncs entraren a la casa amb les metralletes a la mà. I apuntant el meu marit i a mi mateixa, ens van fer un registre personal... Quan van constatar que al damunt no hi portàvem res, llavors van posar tota la casa en renou i tot ho deixaren capgirat; per fi trobaren dintre un calaix el nostre capital, doncs 70.000 francs; llavors ja començaren d'estar contents de la troballa; seguit s'ho posaren a la butxaca, també s'emportaren tots els documents que trobaren, inclús les nostres cartes d'identitat i els passaports diplomàtics, com també entre els papers hi havia títols com el d'advocat i d'altres, que el meu marit volia conservar”.

El document sencer, que es pot consultar a la web Memoria.cat, explica els primers moments de desconcert. I les gestions infructuoses de Carme Ballester davant la Kommandantur que els alemanys tenien a La Baule. Al final la dona de Companys va poder veure el seu marit de lluny, gràcies a un alt càrrec nazi permissiu. I és aleshores quan, a crits, es produeix un diàleg sec, malastruc, punxant, que deixa el cor glaçat: “Sols vaig cridar: «Lluís!». Ell es girà cap a mi i me va fer un signe amb la mà volent dir: «Fuig d'ací!». Ja no el vaig veure més”. El 15 d'octubre del mateix any el president de la Generalitat era afusellat a Montjuïc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sònia Gràcia
Alcaldessa de Fornells de la Selva (Junts)

“Els regidors i els membres de les entitats fan la mateixa feina”

Fornells de la Selva
MEMÒRIA HISTÒRICA

Economia de subsistència de la Guerra Civil al Museu de la Pagesia

CASTELLBISBAL
ESTATS UNITS

Kamala Harris rescata Biden per a la seva campanya presidencial

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Arrenquen les converses de Doha sense perspectiva d’un acord immediat

BARCELONA
ÀSIA

Corea del Sud proposa obrir un diàleg amb el Nord per abordar “tots els afers”

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Ucraïna crea la seva primera comandància militar en territori rus

BARCELONA
GUERRA A GAZA

L’ONU urgeix Israel a posar fi a les violacions de drets humans a la Franja

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Rússia: pena de 12 anys per a una russo-americana que va donar 47 euros a Ucraïna

BARCELONA

Els comuns avisen el PSC que no busqui acords amb Junts

barcelona