Política

El PP es queda sol en les crítiques al pregó de Joan Margarit

Alberto Fernández Díaz titlla el poeta de “pregoner del nacionalisme”

La resta de grups municipals aplaudeixen el discurs i defensen el dret a expressar-se lliurement

El president del grup municipal del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, s'ha quedat aquest divendres sol en les seves crítiques al pregó que dijous va obrir les festes de la Mercè de Barcelona, en el qual el poeta Joan Margarit va defensar un “canvi profund” de la relació entre Catalunya i Espanya.

Com ja va fer ahir en un comunicat emès després de la lectura del pregó, Fernández Díaz ha insistit a qualificar el poeta i arquitecte de “pregoner del nacionalisme” i ha lamentat que les festes de la Mercè estiguin aquest any “polititzades”.

El popular també ha criticat el líder municipal d'ERC, Jordi Portabella, per lluir una gorra amb el lema de les consultes independentistes “Catalunya decideix” durant la desfilada d'autoritats amb motiu de la festa major, i ha opinat que aquest detall és “una horterada”.

En canvi, la resta de grups de l'Ajuntament de Barcelona, i també l'alcalde Jordi Hereu, han coincidit a aplaudir el pregoner i defensar el seu dret a expressar-se lliurement.

Concretament, Hereu ha agraït al pregoner “la seva poesia i la seva llibertat” a l'explicar la seva visió del que és Barcelona, encara que ha puntualitzat que ell no comparteix algunes de les opinions expressades per Joan Margarit.

“No li demano a un pregoner que estigui d'acord al 100% amb les meves creences. Jo crec que l'esperit de Barcelona és l'esperit de la llibertat”, ha recalcat, després de qualificar el pregó de “magnífic”.

Aquest mateix qualificatiu és el que ha utilitzat el segon tinent d'alcalde i president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, que ha celebrat que Joan Margarit “no eludís els grans elements col·lectius que avui són presents a Barcelona i al país”.

En aquest sentit, ha aplaudit les seves reflexions sobre l'exercici al dret a decidir “a l'actual context de confrontació entre Catalunya i l'Estat després de l'agressió del Tribunal Constitucional” i davant la vaga general de dimecres que ve.

De la seva banda, el president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, ha considerat que el pregó d'ahir és “el millor que ha escoltat” i un dels discursos “més potents que s'han sentit en el Saló de Cent”, pel que ha demanat a la gent que el llegeixi.

“És un discurs que remou consciències i toca sensibilitats”, ha apuntat Trias, que ha reclamat que més enllà de lectures polítiques cal agrair a Joan Margarit que fos “valent” i “sincer”, així com reconèixer la “sensibilitat social” en el seu discurs.

“Que una persona ens faci reflexionar sobre la situació social és important. Ho agraeixo sincerament. M'agradaria ser capaç d'escriure un pregó així”, ha apuntat Xavier Trias, que, això no obstant, ha precisat que no està d'acord amb la crida de Margarit a la vaga general encara que “entén” que la gent recolzi la protesta.

A més, segons l'opinió del líder nacionalista del consistori, l'expressió de Margarit que Catalunya desitja ser una nació dins d'Europa “no pot escandalitzar a ningú”.

De la seva banda, el republicà Jordi Portabella ha dit que escoltar a Joan Margarit va ser “un plaer” i que “la festa major no podia començar millor”, després d'insistir en el compromís d'ERC amb la consulta independentista que se celebrarà a Barcelona el pròxim 10 d'abril.

Portabella ha anunciat que la gorra amb el lema de les consultes sobiranistes que ha lluït avui serà un element habitual de la seva indumentària en els pròxims mesos i que possiblement la portarà també en els plens municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.