MARIA CARME GÜELL
ALCALDESSA DE CORÇÀ
“Penso que el futur és mancomunar”
Per l'alcaldessa de Corçà, unificar l'administració ajuda a estalviar costos
L'habitatge, la gent gran i els joves són les seves prioritats, com també promoure la vida i la feina al poble
Zapatero us va ben espantar. Deixeu alguna cosa per fer que estigui prevista en les inversions?
Ens hem quedat amb el que teníem abans. Teníem el pla d'obres, pendent des del 2005. Totes les obres estan aprovades i el que calia era executar-les. La barana del pont de l'entrada n'és un exemple. També hem arreglat l'entorn de l'església i les llambordes a Cassà de Pelràs. Ho tenim a punt per passar el cablejat quan hi hagi diners.
Què us agradaria deixar fet en aquest mandat?
Quan vam arribar no teníem terreny per a l'escola. Ara el tenim i volem deixar licitades les obres per fer-hi els accessos. Es tracta d'un terreny al carrer Can Caramany, de 6.500 m², i volem treure a licitació la nova escola a l'hivern. L'escola nova i la llar d'infants és el que m'agradaria més deixar fet. Les tecnologies són importants i hem volgut instal·lar el Wi-Fi, però és molt complicat a causa de la dispersió del municipi. D'altra banda, la gent demana una piscina, però no ho veig viable. Penso que el futur és mancomunar, tal com han fet a Cruïlles amb l'aigua. La senyalització del municipi ja no es podrà deixar feta en aquest mandat.
Es presentarà un altre cop?
No ho he pensat. Segurament. L'exalcalde ja em va dir que es deixaven moltes coses per fer. En un mandat tens temps de saber on són els calaixos.
Com influeix la proximitat de la Bisbal? És un poble dormitori?
Aquí s'hi fa vida, però es fa a través de les activitats que s'hi organitzen. Bona part són cursos de l'ARC (Associació Recreativa de Corçà).
És un municipi molt escampat.
Corçà i Cassà de Pelràs ja es van unir al segle XIX, i Matajudaica i Casavells ho van fer el 1869. És una qüestió de costos. El gros de la gent és al barri de Santa Cristina.
Teniu molta segona residència.
Sí. En aquest sentit, la joventut i la gent gran són la meva preocupació, encarrilar el cercle de vida. En el cas de la joventut, fer que la gent es quedi i que vegi que viure al poble té sentit. Sí que han vingut, de vegades, els néts de gent que hi havia viscut. També hi ha gent de Barcelona que valoren el poble i veuen que és fàcil moure's per aquí. Sí que hi ha cases buides durant setmanes, però no és que la població sigui envellida. Només ho és al barri vell de Corçà, sovint amb cases que no són gaire accessibles. Sí que hi ha vida, però, al barri de Santa Cristina.
Quines iniciatives teniu des de l'Ajuntament per promoure que la gent es quedi?
Si no hi hagués l'escola, hi faltaria vida. Impulsar les empreses al polígon Rissec Sud ajudaria que la gent del poble tingués feina. Però convertir les segones residències en primera és un problema. Són cases molt grans que suposen un problema de mobilitat, i són molt cares. Curiosament, Casavells és el nucli on s'hi queda més gent.
I per a la gent gran?
Ara hi ha el centre cívic, i en aquesta zona bàsicament hi ha avis i joves, perquè hi ha el centre de joventut al costat.
Com es nota, la crisi?
Hi ha molta gent jove a l'atur que no pot mantenir la família amb el que troba i amb els nostres recursos no podem fer una política social que ajudi.