Política

La realitat política local

ELS BARS DE LA PLAÇA

Segons un escarotat contertulià de la plaça, a l'eslògan de Francesc Baixauli, que era «l'alcalde que vol el poble», li ha passat com a la bossa amb la crisi, que ha anat a la baixa. Primerament, no obtingué la majoria; ha pactat i renyit amb els Verds i socialistes, ha propiciat el transfuguisme per a assegurar-se la majoria... I tant d'anar el canteret al pou, finalment s'ha trencat i la gent ha anat perdent-li la confiança, tant que les enquestes dels socialistes auguren una desfeta total si Baixauli repeteix de candidat. Sols li faltava el fracàs d'Asuncion, diu el contertulià.

Reacció socialista

Però el partit ja ha reaccionat, explica un altre contertulià, més tranquil i votant socialista. Baixauli ja no repetirà de cap de llista. La nova executiva, comandada per la jove promesa Vicent Zaragoza, ho té clar i la majoria dels socialistes, també. A Baixauli ja sols li queden vint partidaris, els qui abandonaren la darrera assemblea amb ell (»regidors i família i quatre incondicionals», diu).

Torna Lluís Martínez

Qui fou alcalde socialista durant 9 anys, Lluís Martínez Benaches, encara que semblava al marge de l'activitat directa del partit, no estava de baixa. Al contrari, des de la premsa, ha estat la veu crítica i assenyada socialista, un autèntic contrapunt a les actuacions arbitràries i confuses de Baixauli. I al si del partit, una esperança i un reforç, que ha posat nerviosos els baixaulistes i els populars.

La dreta s'inquieta

El retorn de Lluís Martínez ha posat nerviosos els populars, que ja van fent córrer la brama que anirà en la llista socialista (el quatre, afirmen). Ho fan perquè intenten que servisca de revulsiu entre la seua tropa, que no li té ninguna simpatia (li diuen el foca, pel bigotis que lluïa quan era alcalde). També perquè així dissimulen que la crisi que estan patint.

La dreta no té candidat

Entre les files populars continua el desconcert. Ningú sap quin as amaga en la màniga Isidro Prieto, que és qui té el comandament suprem, després d'haver eliminat la millor gent del partit. Prieto sols compta amb vuits i nous, ens diu un popular. Per a vuits i nous els que li queden a Baixauli, replica un socialista.

Prieto--Baixauli

Hi ha alguna cosa que els uneix i és que necessiten la política per a viure i que són especialistes en eliminar les persones més vàlides dels seus entorns. Prieto, ha fet fora els Primo, pare i fill, ha deixat aparcada Toni Serrano, ha trencat palletes amb el sector democratacristià de Paco Alba i Eduard Carbonell, ha perdut la companyia de Natxo Ventura, no ha sabut evitar el transfuguisme de Machancoses i d'alguns militants que li fan costat... Baixauli també ha marginat, ha perdut o s'ha enfrontat amb Lluís Martínez, Francesc Romeu, Núria López i el seu grup de candidatura, Marina Zaragozà... Fins i tot famosos funcionaris municipals han acabat abandonant-lo. L'objectiu de Prieto i de Baixauli és que ningú els faça ombra.

El negoci d'alguns arrimats a Baixauli

Entre els vuit regidors que donen suport a Baixauli a l'Ajuntament la mitat han militat en més d'un partit polític. Roser Saborit, primer amb el CDS i després al PSPV; Vicent Navarro fou regidor comunista amb el PC i després amb EU; Lara Zaragozà es va esborrar d'EU per apuntar-se a la llista de Baixauli; finalment, Machancoses, elegit amb el PP, se'n va passar a Baixauli emportant-se l'acta de regidor. Segur que en cap Ajuntament d'Espanya s'han donat tants casos de canvi de jaqueta, això sí, sempre cobrant!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.