Política

Mas creu que la Generalitat no ha donar suport a la consulta del 10-A

El president de CiU considera que és l'Ajuntament de Barcelona el que s'ha de pronunciar

El cap de l'oposició municipal, Xavier Trias, dóna suport a la iniciativa

PSC i ICV defensen la posició de Montilla

El president de CiU, Artur Mas, ha coincidit avui amb la posició del president de le Generalitat, José Montilla, en considerar que “no cal” que el govern s'impliqui en la consulta sobre la independència “ni a Barcelona ni a cap altra municipi”. “No tindria sentit”, ha dit, que l'executiu fes ara una excepció amb la capital catalana quan no s'ha vinculat a cap altra de les que s'han realitzat arreu del país.

Un dia després que Montilla desautoritzés el conseller de Governació, Jordi Ausàs, i vetés el suport de l'executiu català a la consulta sobiranista del 10 d'abril, Mas ha opinat que el conseller ha fet aquesta acció “perquè s'està a un mes i mig de les eleccions”. “Tothom aixeca la seva bandereta i ERC diu ara que es desmarca una mica del govern i Montilla ara fa un gest d'autoritat quan sap que no li poden desestabilitzar l'executiu”, ha assenyalat. Pel líder convergent això demostra que aquests partits estan “neguitosos”.

El president de la federació nacionalista ha puntualitzat que no es volia ficar “en els embolics típics i tradicionals del tripartit”, però ha manifestat que aquesta polèmica “és una prova més del que s'ha viscut aquests quatre anys”. De fet, ha recalcat que si el seu partit vol el canvi és per evitar “aquests desgavells” en el futur, que en la seva opinió han portat “una gran confusió a Catalunya”.

El secretari general de CDC ha apuntat que qui s'ha de manifestar sobre aquesta consulta és el govern de la ciutat i no la Generalitat, tal com ha passat amb totes les iniciatives d'aquest tipus.

Segons Mas, si algun dia l'executiu ha de promoure una consulta “no ho farà amb un municipi, sinó a tot arreu de Catalunya”. El dirigent nacionalista ha recordat que el seu partit va donar llibertat d'acció als seus grups municipals en aquests casos. “Quan arribi el moment l'Ajuntament dirà el què”, ha assenyalat.

Per la seva banda, el líder del grup municipal de CiU al consistori barceloní, Xavier Trias, ha anunciat que la seva formació donarà suport a la consulta a la capital catalana. Amb tot també ha manifestat que hauria preferit que aquesta es convoqués després de les eleccions municipals.

PSC i ICV defensen Montilla

Des del tripartit, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha declarat que no volia entrar en la polèmica entre Ausàs i Montilla, però ha defensat que la Generalitat no es vinculi amb les consultes, com ha fet fins ara.

Per la seva part, la número 2 del PSC a les eleccions al Parlament, Montserrat Tura, ha defensat la posició del president del govern. A més, la consellera ha demanat que no es parli tant d'aquesta consulta “perquè s'ha de celebrar a l'abril del 2011” i encara no se sap “qui tindrà la responsabilitat per decidir què cal fer”. Amb tot, la titular de Justícia ha reconegut que el departament de Governació “té un conjunt de serveis de suport a entitats” que es dóna amb normalitat, “però una altra cosa és el suport explícit a una consulta des del govern”, ha recalcat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.